MenuMenu główne
Powiat Poznański
Likwidacja azbestu


<< kwi 2025 >>
pwścpsn
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Terminy imprez mogą ulec zmianie

Relacje

Studenci wysłuchali prelekcji

muzeum w szreniawie

Studenci drugiego roku kierunku „Turystyka i rekreacja” Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu odwiedzili Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Celem wizyty było zwiedzanie ekspozycji i kulinarne warsztaty z przygotowywania tradycyjnego bambrzoka prowadzone przez Przemysława Tecława, kierownika Muzeum Gospodarki Mięsnej w Sielinku. Zanim jednak przeszli do praktyki, wysłuchali wykładu dotyczącego dziedzictwa kulinarnego, przygotowanego przez Lilianę Kubiak, zastępcę dyrektora Instytutu Skrzynki.

Była to także okazja do zapoznania się z misją Instytutu, a także do przekazania informacji na temat wielu działań, które prowadzone są w Dworze Skrzynki, jak i poza nim. Przypomnijmy, że upowszechnianie wiedzy na temat dziedzictwa kulinarnego może odbywać poprzez, np. organizację konkursów kulinarnych, czy warsztatów dla dzieci i młodzieży. Istotną rolę spełnia tu przekaz międzypokoleniowy wiedzy i umiejętności wytwarzania produktów tradycyjnych, potraw, dań i napojów. Instytut Skrzynki jest inicjatorem oraz partnerem wielu projektów, które właśnie te założenia realizują. O aktualnych działania Instytutu przeczytać można na stronie www.instytutskrzynki.pl.

Przygotował: Instytut Skrzynki

muzeum w szreniawie

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 20 marca 2025