Edukacja
Uczniowie Jedynki we Francji
Uczniowie technikum gastronomicznego w Zespole Szkół nr 1 w Swarzędzu: Aleksandra Małyszka, Paulina Pieczyńska, Dominik Komasa i Kasjan Nowak odbywali praktyki we francuskich restauracjach w La Rochelle. Odbyło się to w ramach wymiany międzynarodowej ze szkołą Johannes – Selenka Schule Braunschweig oraz szkołą Lycee Hotelier La Rochelle.
W pierwszym tygodniu uczniowie mieli okazję zwiedzić miasto, które leży w zachodniej Francji, w regionie Nowa Akwitania. Jest to słynny kurort, port morski i ośrodek turystyczny nad Zatoką Biskajską. Przepiękne miasto nad samym oceanem z długimi piaszczystymi plażami oraz ogromna ilość żaglówek w porcie zrobiło na wszystkich ogromne wrażenie. Cała grupa odwiedziła również piękne oceanarium z wieloma gatunkami ryb z różnych zakątków świata.
W kolejnych dniach uczniowie zwiedzali hodowlę ostryg w Marennes, gdzie poznali sposób hodowli ostryg oraz mogli spróbować różne ich rodzaje oraz fabrykę produkcji koniaku Hennessy w mieście Cognac. Podczas pierwszego tygodnia grupa z prowadzonej przez powiat poznański Jedynki integrowała się z uczniami niemieckiej szkoły, szlifując język angielski i niemiecki, a na zajęciach z uczniami francuskiej szkoły miała możliwość zwiedzić szkołę w La Rochelle i poznać jej strukturę i funkcjonowanie.
Kolejne dwa tygodnie to praktyki w znanych francuskich restauracjach. Aleksandra i Dominik pracowali w typowo francuskiej restauracji owoców morza Les Flots. Jest to średniej wielkości restauracja z widokiem na plażę i zatokę Oceanu Atlantyckiego, serwująca potrawy kuchni francuskiej z wykorzystaniem różnych rodzajów ryb oraz innych skarbów morskich. Paulina pracowała natomiast w 5-gwiazdkowym hotelu Le Richelieu Hotel Thalasso & SPA, oferującym szeroki wachlarz usług gastronomicznych. Kuchnia tego hotelu to bardzo wytworna i elegancka sztuka kulinarna.
Kasjan z kolei pracował w 5-gwiazdkowym hotelu Latalante, położonym w Sainte Marie de Re nad samym Oceanem Atlantyckim. Hotelowa restauracja znajduje się w klasyfikacji Deux Fourchette w Przewodniku Michelin i oferuje dania kuchni francuskiej na najwyższym poziomie. Podczas praktyk we Francji uczniowie nie tylko pracowali, ale również mieli możliwość poznania kultury tamtego rejonu, smaków tamtejszych potraw, praktycznego zastosowania języka obcego oraz nawiązania nowych kontaktów. Czas ten był dla uczniów bardzo owocny i uczniowie wrócili do Polski bogaci w nowe doświadczenia i przyjaźnie.
Autor: Agnieszka Wójcik