Relacje
Targ ze smakiem powiatu
W sobotę, 5 sierpnia, już drugi w tym sezonie na poznańskiej Śródce zebrali się wielbiciele regionalnej kuchni, rzemiosła oraz atrakcji kulturalnych. Odbyła się tam kolejna odsłona Targu Śródeckiego – Kultura i Dziedzictwo, gdzie nie zabrakło również stoisk sprzedażowych członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”: SER-ca Jadzi z Dobieżyna (gmina Buk) czy Gospodarstwa Pasiecznego „Miody Ibrona” z Puszczykowa.
Jak zapewniają organizatorzy, dużym zainteresowaniem cieszyły się przygotowane atrakcje: oprowadzanie po kościele św. Małgorzaty (p. Gerard Cofta), pokaz dojenia krowy oraz wyrabiania masła (Muzeum Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie), czy pokazy kulinarne. O historii powstania trójwymiarowego muralu na Śródce opowiedział jego autor, Pan Radosław Barek – polski architekt, rysownik, wykładowca na Wydziale Architektury Politechniki Poznańskiej. Pokaz wyplatania z wikliny w ramach promocji Szlaku Wikliny z Miedzichowa oraz prezentacja budowy ula przy straganie Skansenu i Muzeum Pszczelarstwa w Swarzędzu pokazały żywe dziedzictwo naszego regionu. Atrakcją cieszył się występ kapeli muzycznej zespołu folklorystycznego Poligrodzianie. Wieczorem odbył się koncert Kapeli Karpati – muzyka bałkańska, która swoją grą porusza serca. W grze zespołu słychać ducha Karpat – Bałkanów, Słowacji, Ukrainy i Polski. Ich wizytówką są oryginalne aranżacje – wielogłosowy śpiew, brawurowe sola i wielka energia płynąca z instrumentów. Koncert zorganizowany został przez Fundację Artystyczno-Edukacyjną Puenta.
– Targ ten nie jest zwyczajną biesiadą, a Śródka nie jest przypadkowym miejscem do jego realizacji – mówił Marcin Sadowski – pomysłodawca imprezy i właściciel śródeckiej Restauracji Hyćka. – Opiera się bowiem na wieloznaczności słowa kultura, bogactwie dziedzictwa kulinarnego naszego regionu oraz jego historii związanej bezpośrednio z dziejami Śródki. To tu, jak wskazują badania archeologiczne, już w połowie X wieku mogła odbywać się stała wymiana handlowa – tak charakterystyczny czynnik powstania i rozwoju miasta. W późniejszych wiekach uregulowano ją prawnie, a nazwa tej części współczesnego Poznania pochodzi od dnia organizowania cotygodniowego targu (czyli środy) – dodał.
Targ Śródecki to wydarzenie, na którym połączono tradycję wymiany handlowej z dzisiejszą potrzebą spotkania, wymiany idei i rozmowy. Organizatorzy chcieli zaprezentować produkty, z którymi Wielkopolska jest dobrze kojarzona, dlatego zaprosili lokalnych i regionalnych producentów żywności, wytwórców i rzemieślników. Chcieli również, by targ dawał sposobność do zawiązania współpracy między producentami, restauratorami czy właścicielami lokalnych sklepów.
Wydarzenie odbyło się m.in. pod honorowym patronatem starosty poznańskiego Jana Grabkowskiego, Związku Powiatów Polskich oraz Instytutu Skrzynki – operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Kolejne spotkania w ramach Targu Śródeckiego organizatorzy planują na rok 2024 a więcej informacji o wydarzeniu można znaleźć TUTAJ.
Autor: Liliana Kubiak, Instyt Skrzynki