MenuMenu główne
Powiat Poznański
Czujka tlenku węglaLogo opłat urzędowych onlineLogo opłaty urzędowe online



Relacje

Dawid w rewelacyjnej formie

Dawid Wika-Czarnowski

Sezon kolarski dopiero co wystartował, a Dawid Wika-Czarnowski z UKS Jedynki Kórnik już prezentuje wyborną formę, odnosząc swoje największe sukcesy na arenie międzynarodowej. – W ostatni weekend marca Dawid startował w Normandii, w bardzo silnie obsadzonym wyścigu etapowym La Route d’Eole Juniors, w którym udział wzięło blisko 150 juniorów z ośmiu państw. Nasz wychowanek od początku imprezy imponował doskonałym przygotowaniem do sezonu. Już na pierwszym etapie, długości 100 km, stanął na trzecim miejscu podium, podobnie zresztą jak w późniejszej jeździe indywidualnej na czas – czytamy na stronie Jedynki.

Takie wyniki zapewniły podopiecznemu trenera Roberta Taciaka drugie miejsce w klasyfikacji generalnej całego wyścigu. Lepszy okazał się tylko jeden z najlepszych juniorów Francji, Arthur Blaise z zaplecza zawodowej grupy Ag2r. Zaledwie po czterech dniach przerwy kolarz z Kórnika, już startując w narodowych barwach, wystąpił w 4-etapowym 46. Międzynarodowym Wyścigu Juniorów rangi UCI J-2.1, który odbył się w niemieckim Cottbus. O miejsce na podium rywalizowało w nim 130 zawodników z 13 krajów. I ponownie wielką klasa błysnął Dawid Wika-Czarnowski.

– Kluczowa okazała się rozegrana na drugim etapie jazda indywidualna na czas, która w dużym stopniu ułożyła cały wyścig. Nasz reprezentant wypadł w niej rewelacyjnie zajmując piąte miejsce. Wygrał Paul Fritzke z zaplecza grupy zawodowej Bora Honsgrohe. Dawid Wika-Czarnowski do zwycięzcy stracił zaledwie siedem sekund. Niezwykle emocjonujące były również dwa następne etapy, 60-kilometrowe kryterium uliczne i 120-kilometrowy wyścig ze startu wspólnego. Ostatecznie zwycięzcą klasyfikacji generalnej został wspomniany już Paul Fritzke, a Dawid uplasował się na siódmym miejscu – czytamy na stronie klubu z powiatu poznańskiego.

Dawid Wika-Czarnowskifot. Jedynka Kórnik Facebook

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 3 kwietnia 2023