Zapowiedzi Wydarzenia Relacje
Pyszne smaki powiatu
W trzecim, kulminacyjnym dniu IX Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, publiczności zaprezentował się powiat poznański. I to nie tylko kulinarnie. W stoisku powiatu, tuż obok sceny głównej, można było znaleźć informacje i foldery, przedstawiające walory turystyczne, historyczne i kulturalne powiatu poznańskiego. Na przykład „Paszport podróżnika” i piękny folder „Naturalnie dookoła Poznania”, pokazujący sztandarowe dania kuchni wielkopolskiej wraz z przepisami. Na scenie odbywały się pokazy kulinarne z wykorzystaniem składników charakterystycznych dla powiatu poznańskiego. Dzień z Powiatem Poznańskim zainaugurował wicestarosta poznański, Tomasz Łubiński.
Nowością Festiwalu był konkurs „Smaki powiatu poznańskiego”, do którego zgłoszono blisko 40 różnego rodzaju wyrobów, od śliwek, poprzez wędliny, do wina wytwarzanego także na terenie powiatu!
Jury, między innymi z Robertem Makłowiczem i Piotrem Bikontem, a także wicestarostą Tomaszem Łubińskim, spośród dwunastu finałowych artykułów, wybrało Polędwicę Szlachecką z Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej z Kruszewni w gminie Swarzędz, która otrzymała tytuł Smaku Powiatu. Wyróżniono wino białe wytrawne z gospodarstwa rolnego Winnica Kudla z Jankowic, gmina Tarnowo Podgórne i chleb żytni na zakwasie z czarnuszką, z piekarni Titta z Dąbrówki, gmina Dopiewo.
Ogłoszenie werdyktu i wręczenie dyplomów, zaplanowane na scenie, ze względu na silny deszcz i burzę, odbyło się w Muzeum Archeologicznym na Starym Rynku.
Odbierając nagrodę tak opisywała zwycieski produkt Urszula Jaworska z RSP Kruszewnia – W większości mięso pochodzi z naszej hodowli, dużo jest tam paszy tradycyjnej i długa technologia jest. To jest taka wędzonka dojrzewająca. Przez kilka tygodni jest na sucho peklowana na bazie bakterii. Ona jest przekładana w tych solankach na sucho, potem jest ręcznie sznurowana, no i długie wędzenie jeszcze.
Pochwał nie szczędził także Robert Makłowicz – juror konkursu Smaki powiatu poznańskiego – To naprawdę fenomenalnej klasy wędlina. Trudno powiedzieć by ona była produkowana, ona była wytworzona ręcznie, zgodnie z technologią taką, jaka obowiązywała przed wiekami.
Wyróżnienie w konkursie odebrała również Sylwia Sarnowska z Dąbrówki, której przygoda z piekarnią rozpoczęła się od wypieków domowych, dla rodziny i znajomych. Natomiast dyplom dla Tomasza Kudla, producenta wyróżniającego się smakiem wina organizatorzy przekażą pocztą.
Drugie ważne rozstrzygnięcie dotyczyło nalewek. W konkursie organizowanym już tradycyjnie, wzięły udział 63 trunki, wytworzone na bazie przeróżnych owoców.
Jurorzy orzekli, że tytuł Nalewki Powiatu Poznańskiego należy się nalewce “Smorodinówka” przygotowanej przez Pawła Ciemnego z Lubonia, a tytuł ogólnopolski zdobyła nalewka mirabelkowa Mariusza Fika z Bydgoszczy.
Ciekawym akcentem Festiwalu, było wspólne gotowanie gwiazd kuchni i programów kulinarnych, Piotra Bikonta i Roberta Makłowicza, z dziennikarzem Radia „Merkury”, Andrzejem Ogórkiewiczem, prowadzącym stały program kulinarny Pachnie zupą.
Ze sceny płynęła też muzyka grupy Wojciech Szopka Trio oraz zespołu Gentle Jazz Trio. Niestety załamanie pogody uniemożliwiło koncert grupy Affabre Concinui.
Dzień wcześniej, 14 sierpnia, w ramach akcji Radio na Twoich oczach, w domku biura festiwalu, powstało plenerowe studio Radia “Merkury”, skąd na żywo program poprowadziła Justyna Siepietowska. Gotowanie odbywało się przed domkiem, w zaaranżowanej kuchni.Kilkadziesiąt osób zajadało się pyszną, ostrą węgiersko-chorwacką zupą rybną. Relacja filmowa i galeria zdjęć na: https://www.facebook.com/radiomerkury
Tekst: Maciej Maliński – Powiatowa 17, Ziemowit Maląg
Zdjęcia: Ziemowit Maląg