MenuMenu główne
Powiat Poznański
Logo opłat urzędowych onlineLogo opłaty urzędowe online



Edukacja

Dozo Sushi Bar w Jedynce

W prowadzonym przez powiat poznański Zespole Szkół nr 1 w Swarzędzu odbył się pokaz kulinarny sporządzania sushi. Wzięli w nim udział uczniowie klas gastronomicznych i hotelarskich Swarzędzkiej Jedynki, a przeprowadzili go Sushi Masterzy z Dozo Sushi Bar w Swarzędzu. Sushi to potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci przeważnie surowych owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, a także omletu japońskiego, tofu, ziarna sezamowego.

Tradycyjnie sushi spożywa się palcami lub pałeczkami. Do sushi podaje się sos sojowy, zielony japoński chrzan wasabi o intensywnym smaku oraz marynowany imbir. Do sushi najczęściej zamawia się zieloną herbatę. Sushi zawiera w sobie składniki, których prozdrowotne właściwości są dobrze znane. Są to np. ryby, czyli bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, warzywa zawierające wiele witamin i minerałów, awokado – źródło zdrowych tłuszczów, i tofu dobre źródło łatwo przyswajalnego białka. Wszystkie składniki, wykorzystywane do sushi, są zawsze świeże. Wodorosty, czyli płaty nori, w które zawija się rolki są dobrym źródłem witamin i składników mineralnych

Sushi Masterzy zapoznali uczniów z nazewnictwem i sposobami zwijania rolek. Młodzież miała również możliwość własnoręcznie skomponować i przygotować sushi pod okiem wykwalifikowanych kucharzy. Podczas pokazu wszyscy uczestnicy mieli możliwość degustacji różnego rodzaju maków oraz zapoznania się z arkanami ich przyrządzania. Uwieńczeniem pokazu było przygotowanie lodów śmietankowych z owocami z wykorzystaniem elementów kuchni molekularnej i ciekłego azotu. Uczniowie byli zachwyceni pokazem i możliwością spróbowania profesjonalnie przygotowanego sushi. W przerwie odbyła się prezentacja zdjęć i wspomnień czterech uczniów szkoły z praktyk w La Rochelle we Francji.

Tekst i zdjęcia: Dorota Witecka

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 9 kwietnia 2018