Edukacja
Dzień gastronomiczny
W prowadzonym przez powiat poznański Zespole Szkół nr 1 w Swarzędzu obchodzono Dzień Hotelarsko-Gastronomiczny. Impreza rozpoczęła się pokazem kulinarnym wykonanym przez Mateusza Kołodziejczaka wraz ze studentami z Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Przedstawiono elementy kuchni włoskiej, potrawy z owoców morza oraz tradycyjną polską kaczkę.
W dalszej części imprezy Joanna Teichert z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu wygłosiła prelekcję dotyczącą zaburzeń odżywiania i ich skutków. Przybliżyła uczniom także problemy, głównie młodych ludzi, dążących do idealnej sylwetki omawiając m.in. najbardziej drastyczne choroby – anoreksję i bulimię. Podsumowaniem Dnia Hotelarsko–Gastronomicznego był quiz dla uczniów z zakresu znajomości zasad żywienia, technologii gastronomicznej i towaroznawstwa, a także obsługi konsumenta i hotelarstwa. Najlepsi otrzymale nagrody, które wręczył dyrektor Jedynki, Przemysław Jankiewicz.
Autor: Dorota Witecka