MenuMenu główne
Powiat Poznański



Zapowiedzi

Dzień Otwartych Skrzynek

grafika

W niedzielę, 7 lipca w godz. 12.00 – 19.00 Dwór Skrzynki ponownie otwiera swoje podwoje dla mieszkańców, bowiem odbędzie się festyn rodzinny „Dzień Otwartych Skrzynek”, zorganizowany przez Instytut Skrzynki rok po otwarciu obiektu po rewitalizacji dokonanej przez powiat poznański.

Na uczestników czekają liczne atrakcje: pokazy tańców ludowych i warsztaty przygotowane przez poznański zespół „Poligrodzianie”, stoiska edukacyjne przygotowane m.in. powiat poznański i PLOT, liczne stoiska z rękodziełem, ale także z regionalnymi przysmakami przygotowanymi m.in. przez członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” czy koła gospodyń wiejskich z powiatu poznańskiego: Piękni i Młodzi z Pecnej (gm. Mosina) i KGW Potaszanki (gm. Czerwonak). W cieniu dworskiego parku zaplanowano animacje dla dzieci, m.in. zagrodę dawnych zabawek czy warsztaty plastyczne z gwarą poznańską.

Wydarzenie będzie także okazją do zwiedzenia Dworu Skrzynki z przewodnikiem, podczas którego, poza historią obiektu, będzie można poznać tajemnice ostatniej rewitalizacji, obejrzeć pokoje noclegowe, przyjrzeć się starym zdjęciom i pamiątkom w Sali Pamięci i Tradycji, czy odwiedzić Galerię Skrzynki, w której znajduje się wystawa fotografii Bartosza Świątka „Skrzynki w krainie OZ”. Organizatorzy przewidują także niezwykle interesujące wykłady i apetyczne pokazy kulinarne. Dzień pełen wrażeń uwieńczy plenerowy koncert zespołu Alpaka. Muzyczny akompaniament gościom odwiedzającym restaurację w Dworze Skrzynki zapewni pianista Michał Szóstek.

– Rok po otwarciu Dwór Skrzynki może pochwalić się ogromną aktywnością: w obiekcie organizowane są koncerty, seanse kina letniego, wernisaże, spotkania literackie oraz z lokalnymi kolekcjonerami niezwykłych rzeczy, ale także ważne wydarzenia powiatowe, jak Certyfikacja Atrakcji Turystycznych Powiatu Poznańskiego, czy Dzień Strażaka – wymienia Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego, którego siedzibą jest właśnie XIX-wieczny zabytkowy dwór w Skrzynkach. Działa tu także Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego regionu.

Okoliczni mieszkańcy i przedsiębiorcy, ale też goście z zagranicy chętnie korzystają z oferty gastronomicznej i noclegowej ośrodka. – W weekendy działa tu restauracja, a w obiekcie znajduje się 27 pokoi noclegowych (53 miejsca) i sauna. Trzy sale konferencyjne wykorzystywane są nie tylko do szkoleń, ale również imprez okolicznościowych, jak przyjęcia komunijne czy wesela, wigilie firmowe i spotkania integracyjne. Goście doceniają promowaną tu kuchnię polską i wielkopolską, która nabiera wyjątkowego smaku dzięki wykorzystaniu lokalnych produktów, także od członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”, którego jeden z punktów stanowi także Dwór Skrzynki – podsumowuje Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki, która zajmuje się m.in. administracją szlaku i aktywizuje jego członków do działania.

– Podczas festynu swoje produkty będą oferować m.in. Borówkowy Gaj Konarskie, Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona Puszczykowo, czy Wytwórnia Lodów z Kórnika, która w maju ustanowiła rekord Polski – w 24 godziny, bez przerwy, przygotowano ponad tonę tego przysmaku. W ofercie restauracji i kuchni grillowej, w autorskim menu opracowywanym przez szefa kuchni – Kajetana Świokłę, znajdują się również m.in. wędliny ze Skórzewa, przetwory owocowe i warzywne z  Zakładu Przetwórstwa Rolno-Spożywczego “Wiórek” z Wiórka w gm. Mosina, ale także piwo z rzemieślniczego Browaru Szreniawa, czy wina z Winnicy Morena. Apetyt uczestników na powiat poznański będzie można więc zaspokoić nie tylko w ten kulinarny sposób, ale także turystycznie i kulturalnie – podsumowuje. Wstęp na wydarzenie jest wolny.

Źródło: Instytut Skrzynki

grafika

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 17 czerwca 2024