MenuMenu główne
Powiat Poznański
mapa powiatu poznańskiego z podziałem na 17 gmin


Kalendarz imprez
<< październik 2021 >>
pon.wt.śr.czw.pt.sob.niedz.
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Terminy imprez mogą ulec zmianie

„Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Pyry”.

ziemniaki
„Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Pyry”.

Kategoria: Rozrywka

Data: 03 października 2021

Czas: 10:00

Miejsce: Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

W niedzielę 3 października, podczas imprezy plenerowej pn. „Poznańska Pyra” w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie odbędzie się konkurs, w którym zgłoszone dania z ziemniaków będą walczyć o Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Pyry”. Zgłoszenia przyjmowane są do 2 października drogą mailową, a danie konkursowe wraz z oryginałem formularza należy przywieźć do Muzeum Narodowego w dniu konkursu, tj. 3 października w godz. 10.00 – 12.00. Wręczenie nagród nastąpi jeszcze tego samego dnia na scenie znajdującej się na głównym placu Muzeum ok. godz. 16.00. Więcej informacji znaleźć można na stronie szlaku kulinarnego, w zakładce „Konkursy i akcje”.

Pyry, sztandarowe warzywo naszego regionu, również obfitują w witaminę C. Zawierają także potas wpływający na obniżenie ciśnienia krwi oraz magnez, który łagodzi stany zmęczenia i stres. Smakują doskonale pieczone, smażone, gotowane, faszerowane, na słodko i wytrawnie. Uczestnicy konkursu mają więc pole do popisu.

W konkursie mogą wziąć udział:

  • producenci, przetwórcy, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, kola gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z terenu powiatu poznańskiego
  • restauracje i inne zakłady gastronomiczne z Poznania pod warunkiem, że ziemniaki z których powstały potrawy zgłoszone do konkursu pochodziły z terenu powiatu poznańskiego.

Oceniane i punktowane będą m.in. walory smakowe, zapachowe, wizualne a także zdrowotne.

Konkurs odbywa pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego i ma na celu promocję najlepszych produktów lokalnych produktów i ich producentów. Organizatorem konkursu są Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

Źródło: www.smakipowiatupoznanskiego.pl

ziemniaki

Wczytuję mapę...

Lista wydarzeń z kategorii

Redaktor: Weronika Frąckowiak
Opublikowano: 3 października 2021