Relacje
Globalne święto agroekologii
We wtorek, 10 grudnia obchodzony jest 14. Dzień Terra Madre. W tym terminie restauracje, cukiernie, piekarnie, producenci spożywczy zostają zaproszeni do tworzenia lokalnych akcji, aby wspólnie świętować i promować dobrą jakościowo żywność. Akcje mogą być także tworzone przez lokalne społeczności. Jest to doskonały moment na promocję lokalnych przysmaków oraz tradycji kulinarnych. W tym roku Dzień Terra Madre wzywa naszą globalną społeczność do zjednoczenia się w świętowaniu agroekologii – praktyki, która promuje zrównoważone rolnictwo, bioróżnorodność i dobrostan naszych ekosystemów.
– Wspólnie honorujemy dobrą, czystą i uczciwą żywność dla wszystkich, jednocześnie uznając istotną więź między naturą, naszymi systemami żywnościowymi i naszymi społecznościami – tak międzynarodowe stowarzyszenie Slow Food na swojej stronie internetowej opisuje tegoroczny temat, któremu poświęcone są właśnie aktywności związane z celebrowaniem tego cyklicznego święta. Pod hasłem „Jesteśmy naturą” tegoroczny Dzień Terra Madre przypomina nam o naszej głębokiej więzi ze światem przyrody i odpowiedzialności, jaką dzielimy w trosce o nią.
Na całym świecie lokalne wydarzenia zwrócą uwagę na odporność naszych kultur żywnościowych i kluczową rolę działań kierowanych przez społeczność w ochronie naszego środowiska. Niezależnie od tego, czy poprzez wycieczki po gospodarstwach, wymianę nasion, warsztaty na temat zrównoważonych praktyk, czy rozmowy z lokalnymi producentami, wszyscy jesteśmy zaproszeni do zaangażowania się. Organizatorzy zachęcają do realizacji wydarzeń, które znajdą oddźwięk w miejscowych społecznościach: od lokalnych pikników i kolacji po pokazy filmów na temat różnorodności biologicznej, przez interaktywne wykłady na temat agroekologii lub kursy gotowania z wykorzystaniem składników od lokalnych producentów lub z własnego ogródka czy spiżarni.
Każde spotkanie stanowi krok w kierunku bardziej harmonijnej, zdrowszej i sprawiedliwej przyszłości żywnościowej. Instytut Skrzynki tradycyjnie także zachęca do korzystania z wyjątkowej oferty ok. 80 członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”, których oferta pozwala działać zgodnie z filozofią święta Terra Madre na co dzień. Na zdrowie!
Przygotował: Instytut Skrzynki