Relacje
Grzyby w Skrzynkach i koszykach
W lasach dorodne prawdziwki ustępują miejsca opieńkom, a to znak, że tegoroczny sezon dobiega końca. Mimo tego uczestnicy grzybobrania zorganizowanego przez Instytut Skrzynki w niedzielę, 20 października nastawili się raczej na spacer mykologiczny, czyli oglądanie w towarzystwie grzyboznawcy gatunków mniej popularnych i niekoniecznie nadających się do jedzenia.
Jednak las w pobliżu Kuślina mile zaskoczył uczestników, którzy zapełnili swoje kosze maślakami, podgrzybkami, koźlarzami i kurkami. Kilku szczęściarzy w swoich zbiorach mieli nawet dorodne borowiki. Uczestnicy, pod okiem grzyboznawczyni Izabeli Urbanowicz, autorki fanpage`a Trzecie Królestwo, spotkali sporo interesujących okazów nieznanych im wcześniej gatunków. Wydarzenie zakończyło wspólne przeglądanie zebranych okazów i integracja przy gorącej zupie i ognisku w chacie grillowej przy Dworze Skrzynki (gm. Stęszew), który jest siedzibą Instytutu. Spotkanie było okazją do wielu rozmów nie tylko o grzybach: gdzie zbierać, które są najsmaczniejsze, jak je przygotowywać, które smażyć, które suszyć, jak rozróżniać, których unikać, a które mogą zagrozić zdrowiu, a także o życiu. I można by tak do późnego wieczora, ale zbiory wymagały pilnej obróbki.
Z pewnością to nie ostatnie wydarzenie grzybowe, bowiem kolejne zaplanowano już na sobotę, 9 listopada w Dworze Skrzynki. Będą to warsztaty „Grzyby w kuchni”, na które serdecznie zapraszamy wszystkich “grzybofilnych”. Informacja, jak zapisać się na to spotkanie znajduje się na stronie dworu.
Przygotował: Instytut Skrzynki