Zapowiedzi Wydarzenia Relacje
Kongres oraz gala
Na przełomie września i października gościliśmy w Poznaniu elitę światowego piekarstwa i cukiernictwa. Okazją do międzynarodowego spotkania branży stały się obrady Kongresu UIBC oraz wydarzenia, jakie towarzyszyły zebraniom gremium tej światowej organizacji.
Do Polski przyjechali delegaci z Brazylii, Meksyku, Tajwanu, Francji, Hiszpanii, Węgier, Rosji, Irlandii, Holandii, Szwajcarii, Japonii, Finlandii, Szwecji oraz z Niemiec, z prezydentem UIBC Peterem Beckerem na czele. W tym gronie nie zabrakło oczywiście i polskich przedstawicieli, prezesa Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP Stanisława Butki oraz prezesa honorowego Andrzeja Szydłowskiego – prezydenta Światowej Unii Piekarzy UIB w latach 2002-2004.
Choć w ubiegłych latach polscy piekarze byli już gospodarzami podobnych zjazdów, jak choćby w 2010 r. także w Poznaniu, tegoroczne spotkanie miało wyjątkowy dla środowiska rzemieślniczego wymiar, bowiem w ubiegłym roku, w Granadzie doszło do połączenia działających dotychczas osobno dwu odrębnych organizacji: Światowej Unii Piekarzy UIB z Międzynarodowym Związkiem Cukierników UIPCG. Obradujący w Poznaniu Kongres Światowej Unii Piekarzy i Cukierników UIBC po raz pierwszy w historii pochylił się więc nad wspólnymi dla piekarzy i cukierników sprawami.
W ramach tego wydarzenia, prócz otwartego dla wszystkich zainteresowanych Kongresu, odbyło się spotkanie prezydium UIBC, jak również aż 7 zebrań komisji problemowych, m.in. ds. organizacyjnych, ekonomii i polityki socjalnej, marketingu czy też kształcenia zawodowego. Ważnym punktem programu był także panel dyskusyjny pt. „Ścieżka promocji wyrobów piekarskich”, w czasie którego uczestnicy mogli dowiedzieć się jakie są sposoby lansowania spożycia pieczywa w Polsce, a jak wygląda ta kwestia w krajach członkowskich UIBC. Wszystkie posiedzenia odbyły się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.
W ramach wydarzeń związanych z Kongresem Światowej Unii Piekarzy i Cukierników, 2 października w siedzibie Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu, uhonorowano tytułem Światowego Piekarza Roku 2014 znanego w piekarskim świecie Holendra Berta Kolkmana. Prestiżowy tytuł Światowego Cukiernika mijającego roku międzynarodowe władze przyznały zaś pochodzącemu z Japonii wybitnemu mistrzowi cukiernictwa Kazuaki Takai. Obydwaj wyróżnieni na co dzień prowadzą w swych krajach zakłady rzemieślnicze, poświęcając jednocześnie wiele czasu na szkolenie i wychowywanie adeptów sztuki piekarsko-cukierniczej, jak i pracując na rzecz Światowej Unii Piekarzy i Cukierników UIBC.
Warto wiedzieć, że pierwszy tytuł Światowego Piekarza został nadany w 2010 roku przez ówczesną Światową Unię Piekarzy Polakowi – Andrzejowi Szydłowskiemu z Gdańska.