MenuMenu główne
Powiat Poznański
Czujka tlenku węglaLogo opłat urzędowych onlineLogo opłaty urzędowe online



Zapowiedzi Wydarzenia Relacje

Konkurs na “bambrzoka”

Fundacja Ochrony Dziedzictwa Kultury Wsi i Rolnictwa z siedzibą przy Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie organizuje konkurs kulinarny na najlepszy placek ziemniaczany pod nazwą “bambrzok”. Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody.

Celem konkursu jest promowanie tej potrawy regionalnej, upowszechnianie wiedzy o tradycji spożywania wyrobów z ziemniaków na terenie Wielkopolski oraz przypominanie receptur, przekazywanych dawniej z pokolenia na pokolenie, a obecnie w dużej mierze zapomnianych.

Ludowy placek ziemniaczany, jak podaje Maria Disslowa autorka książki „Jak gotować. Praktyczny Podręcznik Kucharstwa” z 1933 roku, to nic innego jak utarte ziemniaki, z dodatkiem soli, mąki, duszonej cebuli, wymieszane, ułożone na blasze i upieczone w piecu.

Często taki placek urozmaicano różnymi dodatkami: śmietaną czy powidłami. Takie placki zstępowały nierzadko chleb, którego na wsi często brakowało. O tym jak ważną pozycję zajmuje “bambrzok” na kulinarnej mapie Wielkopolski może świadczyć fakt wpisania tej potrawy w 2013 roku na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 9 października podczas organizowanej w Muzeum imprezy “Pyra Poznańska”.

Regulamin konkursu

palkat

 

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 20 września 2016