Zapowiedzi
Konkurs “Smak pyry”
3 października, podczas imprezy plenerowej pod nazwą „Poznańska Pyra”, w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie odbędzie się konkurs, w którym zgłoszone dania z ziemniaków będą walczyć o Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Pyry”.
Zgłoszenia przyjmowane są do 2 października drogą mailową, a danie konkursowe wraz z oryginałem formularza należy przywieźć do Muzeum Narodowego w dniu konkursu, tj. 3 października, w godz. 10.00 – 12.00. Wręczenie nagród nastąpi jeszcze tego samego dnia na scenie znajdującej się na głównym placu Muzeum ok. godz. 16.00. Więcej informacji znaleźć można na stronie szlaku kulinarnego, w zakładce “Konkursy i akcje”.
Pyry, sztandarowe warzywo naszego regionu, również obfitują w witaminę C. Zawierają także potas wpływający na obniżenie ciśnienia krwi oraz magnez, który łagodzi stany zmęczenia i stres. Smakują doskonale pieczone, smażone, gotowane, faszerowane, na słodko i wytrawnie. Uczestnicy konkursu mają więc pole do popisu.
W konkursie mogą wziąć udział: producenci, przetwórcy, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, kola gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z terenu powiatu poznańskiego, a także restauracje i inne zakłady gastronomiczne z Poznania pod warunkiem, że ziemniaki z których powstały potrawy zgłoszone do konkursu pochodziły z terenu powiatu poznańskiego.
Oceniane i punktowane będą m.in. walory smakowe, zapachowe, wizualne a także zdrowotne. Konkurs odbywa pod honorowym patronatem starosty poznańskiego i ma na celu promocję najlepszych produktów lokalnych produktów i ich producentów. Organizatorem konkursu są Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
Autor: Liliana Kubiak