Zapowiedzi
Konkurs wódek i okowit
20 sierpnia, podczas XXIX Krajowych Dni Ziemniaka Potato Poland 2022 Zamarte, Jan Babczyszyn – dyrektor Instytutu Skrzynki oficjalnie ogłosił rozpoczęcie pierwszej edycji Konkursu Polskich Wódek i Okowit Ziemniaczanych – Polish Potato Vodka Competition 2022. Potato Poland 2022 to impreza o wieloletniej już tradycji, a jednocześnie największe, międzynarodowe targi dla producentów ziemniaka, zarówno w Polsce jak i za granicą.
Podczas konferencji odbyły się też przygotowane przez Instytut Skrzynki:
– panel tematyczny „Ziemniak w kieliszku” przeprowadzony przez Zbigniewa Kmiecia i Łukasza Klesyka
– prezentacja Adma Łukawskiego na temat opakowań wódek i okowit ziemniaczanych od połowy wieku XIX do lat 50-tych wieku XX
– zapowiedź konkursu, którą wygłosił Jan Babczyszyn (materiały wideo zamieszczone są na stronie smakipowiatupoznanskiego.pl w zakładce „Radio Pyra”).
Ideą konkursu Polish Potato Vodka Competition 2022 jest promowanie polskiej tradycji produkcji wódek i okowit ziemniaczanych, a także nagradzanie ich twórców oraz wyrobów. Do konkursu mogą przystąpić producenci wódek i okowit ziemniaczanych z terenu Rzeczypospolitej Polskiej, a wszystkie zgłaszane trunki muszą być dopuszczone do oficjalnej sprzedaży na terenie naszego kraju.
Zgłoszenia konkursowe przyjmowane będą e-mailowo do 15.09.2022 roku. Dostarczanie próbek wraz z wypełnionymi i podpisanymi formularzami zgłoszeniowymi (także do dnia 15.09.2022 r.) odbywa się wyłącznie korespondencyjnie (przesyłki pocztowe lub kurierskie). Można dostarczać je na adres: Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, ul. Dworcowa 5, 62-052 Komorniki; z dopiskiem „Konkurs Polish Potato Vodka Competition”.
Komplet informacji o konkursie i organizatorach, regulamin, skład kapituły oraz logo konkursu są dostępne na stronie www.ppvc.pl Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 26 września 2022 r. podczas wydarzenia na Międzynarodowych Targach Poznańskich pn. Smaki Regionów. Uroczystość wręczenia medali zostanie poprzedzona panelem „Jak smakuje ziemniak. Prawda i stereotypy”.
Źródło: Instytut Skrzynki