MenuMenu główne
Powiat Poznański
Czujka tlenku węglaLogo opłat urzędowych onlineLogo opłaty urzędowe online



Zapowiedzi

Kto serwuje najlepszą gęsinę?

Obrazek Gęsina na imieninach

Nie tylko wielkopolscy szefowie kuchni powalczą o tytuł najlepszego dania z gęsi. Wszystko w ramach organizowanego po raz drugi już konkursu „Gęsina na imieninach”. Jak mówią organizatorzy, chodzi przede wszystkim o to, by gęsina powróciła na nasze stoły.

Która z wielkopolskich restauracji serwuje najlepszą gęsinę? O tym przekonamy się 30 października 2018. Tego dnia po raz drugi już odbędzie się konkurs „Gęsina na imieninach”. Konkurs oraz uroczyste ogłoszenie wyników, oraz wręczenia nagród odbędzie się w gościnnych murach Hotelu Moderno. Jego organizatorami są Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu, Ogólnopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy, Poznański Klub Biesiadników oraz Hotel Moderno w Poznaniu. Do udziału w konkursie zaproszono restauracje, bary oraz gospodarstwa agroturystyczne nie tylko z Wielkopolski, ale też z całego kraju. Zgłoszenia przyjmujemy do 28 października, konkurs jest ogólnopolski.

W drugim konkursie będą dwie kategorie: przystawka i danie główne. Każda z restauracji musi wystartować w obu kategoriach. Zespoły dwuosobowe mają 70 minut na przygotowanie dwóch dań i wyserwowanie każdego na sześciu talerzach. Konkurs rozpocznie się o godzinie 10.00, a całą imprezę zakończy ok. godz. 19.00 after party połączone z wręczeniem nagród i certyfikatów… Konkurs odbędzie się w salach Hotelu Moderno w Poznaniu, ul.Kolejowej 29 . Co ważne – zmagania mistrzów kuchni będzie mogła obserwować publiczność, dla której przewidziano także degustacje.

– Polskie tradycje i zwyczaje jakoś nam umykają i bledną. Jako Krajowa Rada gastronomii i Cateringu, której mam zaszczyt być prezesem staramy się promować i propagować wraz z naszymi partnerami regionalne dziedzictwo i tradycyjne, w tym wypadku wielkopolskie smaki. A jedną z takich nie tylko smacznych, ale i zdrowych tradycji była właśnie gęsina – mówi Juliusz Podolski, pomysłodawca i główny organizator konkursu. – Jeszcze w połowie XIX wieku, nikt nie wyobrażał sobie kolacji na św. Marcina bez pieczonej gęsi. Poprzez konkurs chcemy nie tylko przypomnieć tę tradycję, ale także zachęcić Wielkopolan do spożywania gęsi – dodaje. W załączniku przekazuje regulamin Konkursu i formularz zgłoszeniowy.

Regulamin konkursu

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 19 października 2018