MenuMenu główne
Powiat Poznański
Logo opłaty urzędowe onlineLogo opłat urzędowych online



Relacje

Kulinarne święto w Kostrzynie

festiwal kulinarny w kostrzynie

Aż dwa dni trwała w Kostrzynie czwarta edycja Festiwalu Kulinarnego, który jest punktem kulminacyjnym organizowanego tam w trakcie wakacji Malinowego Lata. – Impreza z roku na rok się rozrasta i gromadzi coraz więcej mieszkańców. Wielu na nią czeka. Chyba nie skłamię, jeśli powiem, że w te dwa dni mało kto w naszym mieście przygotowuje posiłki w domu. Trudno jednak było inaczej, skoro u nas można zjeść potrawy z całego świata – mówi Łukasz Szał, dyrektor Gminnego Ośrodka Sportu.

Początkowo Festiwal odbywał się w Parku Miejskim, ale ze względu na coraz większe zainteresowanie mieszkańców i coraz większą liczbę stoisk trzeba go było przenieść w inne miejsce. – Teraz organizujemy go na Placu Kurdeszowym. W ubiegłym roku impreza była nawet połączona z otwarciem znajdującej się tuż obok Tężni Solankowej – wspomina organizator wydarzenia, podczas którego odbyły się m.in. pokazy Kół Gospodyń Wiejskich oraz Festiwal Smaków Food Trucków.

– To oczywiście jedne z największych atrakcji imprezy. Jest ich jednak zdecydowanie więcej. Mamy między innymi konkursy z nagrodami, dmuchany plac zabaw dla najmłodszych, gry wielkoformatowe, koncerty czy kino plenerowe – dodaje. Wiele osób na Festiwal przyciągnęły też warsztaty prowadzone przez Katarzyną Bosacką pod nazwą „Zrób oranżadę”. – Nasz gość miał też prelekcję na temat zdrowej żywności, którą od lat propaguje – mówi Łukasz Szał.

– Dużym powodzeniem, tak jak zresztą w ubiegłym roku, cieszyło się też przedstawienie teatralne, na które zaprosił Teatr na Walizkach. Dużą atrakcją zawsze jest również Festiwal Kolorów – dodaje. W trakcie imprezy można też było sprawdzić swoją wiedzę na temat wielkopolskich kulinariów w konkursie „Czy wiesz co jesz?” organizowanym przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Nagrodami w konkursie są vouchery podarunkowe od członków szlaku z gminy Kostrzyn.

O wydarzeniu także na stronie Szlaku Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 29 lipca 2024