Relacje
Kulinarny quiz
Podczas uroczystych obchodów poznańskich Dożynek Miejskich w Parku Wilsona, pięciu śmiałków wzięło udział w quizie i zmierzyło się z pytaniami o nazwy regionalnych potraw w gwarze poznańskiej, atrakcje turystyczne powiatu poznańskiego oraz Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Pytania nie były wcale łatwe. Słuchający pod sceną widzowie dzielnie kibicowali uczestnikom zabawy. W efekcie zarówno uczestnicy, jak i zgromadzona publiczność, mieli okazję poznać (póki co teoretycznie), co w powiecie jest najsmaczniejsze i jakie atrakcje turystyczne warto uwzględnić w swoich weekendowych planach.
Laureaci zdobyli bogaty pakiet nagród: lokalne produkty przygotowane przez członków szlaku: miody z pasieki Miody Ibrona z certyfikatem „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021”, piwo z Browaru Szreniawa, konfitury z Borówkowego Gaju, kiełbasę słoikową z Wiejskiego Stołu Dr. Maryniaka, soki tłoczone oraz skrzynie z rumianymi jabłkami z Rolniczo-Sadowniczego Gospodarstwa Doświadczalnego Przybroda oraz sery od LA PECORA NERA – Manufaktura Serów. Z pytaniami konkursowymi będzie można się zmierzyć na fanpage’u facebookowym Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”, gdzie będą publikowane przez cały wrzesień. Więcej na ten temat TUTAJ.
Źródło: Instytut Skrzynki