MenuMenu główne
Powiat Poznański
Czujka tlenku węglaLogo opłat urzędowych onlineLogo opłaty urzędowe online



Zapowiedzi

Miodowe przysmaki

Szkolenie z konfitowania kaczki, wyjazd do Brandenburgii, voucher do restauracji oraz wyśmienite miody – takie nagrody czekają na laureatów konkursu „Palce lizać – przekąski z miodem”. Konfitowana kaczka z jabłkami karmelizowanymi w miodzie to popisowe danie szefa kuchni restauracji w Dworze Skrzynki, Kajetana Świokły. Podczas specjalnego spotkania warsztatowego zorganizowanego dla zwycięzcy konkursu zdradzi on sekret swojego przepisu i podzieli się cennymi wskazówkami, jak przygotować to wyjątkowe danie.

Dorośli uczestnicy będą walczyć także o dwuosobowy wyjazd do Brandenburgii na wizytę studyjną z rolnikami, której fundatorem jest Zamek Trebnitz. Na laureatów powiatowego konkursu kulinarnego “Palce lizać – przekąski z miodem” czekają także voucher do restauracji w Dworze Skrzynki o wartości 200 złotych, miody z pasieki państwa Ibronów oraz upominki od powiatu poznańskiego. Konkurs organizowany jest w ramach BEE Festynu 21 kwietnia br. w Gospodarstwie Pasiecznym „Miody Ibrona” w Puszczykowie.

W konkursie mogą wziąć udział młodzież w wieku 16-18 lat oraz osoby pełnoletnie zamieszkujące na terenie powiatu poznańskiego. Oceniane i punktowane będą m.in. walory smakowe, zapachowe, wizualne, a także zdrowotne  zgłaszanych w konkursie przekąsek. Dodatkowe punkty mogą zostać przyznane za wskazanie i szczegółowe opisanie receptur i ich historii, właściwości półproduktów, a także ich pochodzenia (zwłaszcza dotyczących rodzaju użytego miodu lub innego produktu pochodzenia pszczelego, produktów ekologicznych, samodzielnie wyhodowanych ziół, owoców, warzyw, konfitur i przetworów itp.).

Każda z uczestniczących osób może zgłosić do konkursu maksymalnie 3 rodzaje przekąsek. Zgłoszenia konkursowe, tj. wypełniony i podpisany formularz  zgłoszeniowy wraz z recepturą na przekąskę należy przesłać na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl najpóźniej do dnia 20 kwietnia 2024 r. włącznie. Zgłoszenia muszą zawierać szczegółowy opis składników i sposobu przygotowania przekąsek konkursowych. Wskazane jest załączenie pliku z przepisem w wersji edytowalnej, ponieważ wybrane receptury zostaną zamieszczone w na stronie internetowej szlaku kulinarnego.

Istnieje także możliwość przesłania zgłaszanych produktów pocztą lub kurierem na adres: Gospodarstwie Pasiecznym Miody Ibrona, ul. Wierzbowa 16, 62-040 Puszczykowo z dopiskiem: KONKURS „Palce lizać – przekąski z miodem”. Na festyn, w godz. od 12.00 do 13.00 należy dostarczyć przekąski w ilości co najmniej 5 porcji degustacyjnych wraz z oryginałem formularza zgłoszeniowego. Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród nastąpi o godz. 15.30.

Organizatorem konkursu jest Instytut Skrzynki, który jest samorządową instytucją kultury w powiecie poznańskim zajmującą się m.in. promocją dziedzictwa kulinarnego regionu. Instytut jest również operatorem Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”, na którym znajduje się pasieka państwa Ibronów. Konkurs odbywa się pod honorowym patronatem starosty poznańskiego Jana Grabowskiego.

grafika

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 15 kwietnia 2024