Edukacja
Mistrzowskie gotowanie
21 października uczniowie Swarzędzkiej Jedynki, szkoły prowadzonej przez powiat poznański, wzięli udział w Mistrzostwach Młodych Kucharzy 2016. Ten ogólnopolski konkurs kulinarny zorganizowany przez firmę Makro Cash and Carry Polska, uznany jest za jeden z najbardziej prestiżowych. Partnerstwo strategiczne nad konkursem bjął Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska.
Uczniowie klasy 4 Technikum Gastronomicznego z ZS1 – Agnieszka Jezierska i Łukasz Bączyk w ramach zadania finałowego w czasie 120 minut mieli przygotować sześć porcji dania głównego i deseru z produktów pochodzących z tzw. „black boxa”(czarnego pudła). Jego zawartość uczestnicy konkursu poznali dopiero w chwili rozpoczęcia finałowych zawodów. W tym roku w „black boxie” znajdowały się następujące produkty: dziczyzna – comber z sarny, kurki, czerwona porzeczka oraz gorzka czekolada.
Paweł Oszczyk Szef Roku Żółtego Przewodnika Gault&Millau, który przewodniczył obradom jury, podkreślił, że „black box” był w tej edycji konkursu wyjątkowo trudny. Agnieszka i Łukasz poradzili sobie jednak bardzo dobrze, przygotowali pieczony comber z sarny i puree z selera w towarzystwie szparagów oraz sosu buraczano-czekoladowego, na deser natomiast mus z kaszy manny z karobem i miętową bezą włoską, plastrem miodu z solą himalajską oraz z żelem z czerwonej porzeczki. Niestety, tym razem nie udało się Agnieszce i Łukaszowi stanąć na podium, ale obecność w finale, wśród 12 najlepszych zespołów kulinarnych w Polsce jest dużym wyróżnieniem.
Tekst i zdjęcia: Katarzyna Rezler