MenuMenu główne
Powiat Poznański
Likwidacja azbestu


<< kwi 2025 >>
pwścpsn
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Terminy imprez mogą ulec zmianie

Zapowiedzi Wydarzenia Relacje

Mistrzyni leci do Dublina

Agnieszka Rojewska od kilku już lat bierze udział w zawodach baristów. I to z ogromnym powodzeniem, ponieważ jest aktualną mistrzynią Polski w konkurencji Barista i Latte art. Pochodzącą z Mosiny absolwentkę Liceum Ogólnokształcącego w Puszczykowie oraz Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu za kilka dni czeka wyjazd do Dublina, gdzie odbędą się Mistrzostwa Świata Baristów.

– To najbardziej prestiżowa impreza dla baristów, w której rywalizują tylko i wyłącznie mistrzowie krajów. Zawody wymagają wielomiesięcznych przygotowań, wyjątkowej kawy oraz perfekcyjnej pod każdym względem prezentacji – mówi Agnieszka Rojewska, która na co dzień jest współwłaścicielką Brisman Kawowy Bar w Poznaniu, jednej z najlepszych i najbardziej rozpoznawalnych kawiarni specialty w Polsce.

Wyjazd na mistrzostwa do Dublina to spore wyzwanie i zarazem przedsięwzięcie. – Zabieramy tam 80 kg sprzętu – szklanek, filiżanek, kawy, akcesoriów potrzebnych do przygotowania drinka, tak aby kwadrans na scenie był perfekcyjny. Sam zawodnik nie jest w stanie poradzić sobie z ogromem pracy na zapleczu. Dlatego potrzebny jest mu zespół zaufanych ludzi – zdradza mistrzyni Polski.

Agnieszka Rojewska, która w marcu tego roku, jako drugi Polak w historii, awansowała do ścisłego finału Mistrzostw Świata Latte Art w Szanghaju (ostatecznie zajęła tam piąte miejsce) leci do Irlandii z jasno określonym celem. – Od 2008 roku żaden reprezentant naszego kraju nie znalazł się w czołowej dwudziestce Mistrzostw Świata Baristów. Ja chcę przełamać tę złą passę i osiągnąć tam jak najlepszy wynik – kończy mistrzyni Polski.

O wyjeździe Agnieszki Rojewskiej do Dublina: http://fakty.tvn24.pl/fakty-po-poludniu,96/polka-chce-walczyc-o-tytul-najlepszego-baristy-swiata,649827.html

1

 

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 8 czerwca 2016