MenuMenu główne
Powiat Poznański
Czujka tlenku węglaLogo opłat urzędowych onlineLogo opłaty urzędowe online



Zapowiedzi

Muzycznie i kulinarnie

plakat

W ramach Paderewski Festiwal organizowanego przez Teatr Muzyczny w Poznaniu od 9 do 13 listopada w stolicy Wielkopolski i powiecie poznańskim, a także w Szwajcarii i Niemczech, odbywać się będą wyjątkowe koncerty, wykłady, uroczyste apele, recitale i inne muzyczne wydarzenia wpisujące się w obchody polskiego Święta Niepodległości. Koncerty inauguracyjny pod patronatem starosty poznańskiego Jana Grabkowskiego rozpocznie się 9 listopada o godz. 18.30 w hotelu Bazar Poznań.

Ważnym punktem na mapie festiwalu będzie też „Biesiada Patriotyczna u Starosty Poznańskiego – Śpiewanki Wielkopolskie” z udziałem solistów Teatru Muzycznego w Poznaniu Katarzyny Tapek i Łukasza Kocura oraz Michała Łaszewicza (fortepian). Wydarzenie odbędzie się w przestrzeni parkowej przy Dworze Skrzynki w piątek, 10 listopada o godz. 18.00 – wstęp wolny. Będzie to zatem muzyczny czas do wspólnego śpiewania i celebracji Święta Niepodległości w przeddzień 11 listopada (organizatorzy zapewniają też śpiewniki). Więcej informacji o festiwalu znaleźć można na stronie Teatru Muzycznego w Poznaniu.

Tego wieczoru, czyli 10 listopada o godz. 19.00 w restauracji Dworu Skrzynki odbędzie się okolicznościowa kolacja z gęsiną w roli głównej. Tradycje kulinarne związane z obchodami Dnia Świętego Marcina przybliżać będą Ewa i Piotr Michalscy z Puszczykowa, wyjątkowi kucharze osobiści, certyfikowani przez Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Kolacja degustacyjna w cenie 150 zł od osoby składać się będzie z dwóch przystawek: kanapki ze pieczywa z własnego wypieku ze smalcem gęsim oraz galaretki gęsinowej z kroplą octu z probiotycznych borówek.

Zupę stanowić będzie rosół z gęsiny z naleśnikowym makaronem. Danie główne to pałki gęsi z kaszą, jabłkiem, pigwą i pomarańczą z dodatkiem surówki z dyni. Deser to nieodłączny regionalny przysmak: rogal na św. Marcina pieczony na maśle. W cenie zaproszenia jest też kieliszek wina białego i czerwonego, z wyselekcjonowanych win przez sommeliera Macieja Sokołowskiego. Rezerwacja miejsc na kolację degustacyjną: Restauracja – Dwór Skrzynki: tel. 691 838 221, e-mail: kontakt@dworskrzynki.pl Liczba miejsc ograniczona.

Źródło: Instytut Skrzynki

plakatplakat plakat

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 26 października 2023