Zapowiedzi
Na wigilijnym stole
Pierniki, zupy i przekąski wigilijne oraz wielkopolskie wina pod choinkę – w takich kategoriach do 7 grudnia włącznie zgłaszać można świąteczne przysmaki w konkursie „Na wigilijnym stole 2023”. Mogą w nim uczestniczyć koła gospodyń wiejskich, restauracje, cukiernie, piekarnie, gospodarstwa agroturystyczne, koncesjonowani producenci win, inne obiekty gastronomiczne oraz szkoły gastronomiczne z Wielkopolski, a także obywatele Ukrainy przebywający czasowo w Wielkopolsce.
Aby wziąć udział w konkursie należy wypełnić formularz zgłoszeniowy i przesłać go na kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl do czwartku, 7 grudnia włącznie. Każdy uczestnik może zgłosić maksymalnie trzy rodzaje potraw/dań/napojów. Punkty przyznawać będzie kapituła ekspertów kulinarnych, a dodatkowo pierniki oceniać będzie kapituła dziecięca reprezentująca najmłodsze pokolenie mieszkańców powiatu poznańskiego. Więcej informacji o tym wydarzeniu na stronie smakipowiatupoznańskiego.pl
Konkurs odbywa się w ramach dorocznego Jarmarku Bożonarodzeniowego w Muzeum Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, ważnego punktu na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Jarmark rozpowszechnia nie tylko świąteczne tradycje kulinarne naszego regionu, ale także promuje zwyczaje związane z przygotowaniami i celebrowaniem Bożego Narodzenia. Konkurs „Na wigilijnym stole 2023” wpisuje się w tę ideę: czas przygotowań do świąt to nie tylko strojenie choinki, ale również wspólne lepienie pierogów, czy wypiekanie i dekorowanie pierniczków. Wydarzenia odbywa się pod honorowym patronatem starosty poznańskiego Jana Grabkowskiego.
Źródło: Instytut Skrzynki