MenuMenu główne
Powiat Poznański
Czujka tlenku węglaLogo opłat urzędowych onlineLogo opłaty urzędowe online



Relacje

Konkurs i premiera książki

Potrawy wigilijne

Kapituła konkursowa podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego w Szreniawie tradycyjnie już degustowała zgłoszone w konkursie wigilijne zupy, przekąski oraz pierniki i pierniczki. W konkursie „Na wigilijnym stole 2023” po raz pierwszy grupa ekspertów sprawdzała też, które wina z wielkopolskich winnic są idealnym prezentem pod choinkę. Najlepsze pierniczki, których w konkursie było aż 15 rodzajów, wybierała też dziecięca kapituła.

Członkiniami jury były m.in. dziennikarka kulinarna Katarzyna Bosacka oraz Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki „Tradycje kulinarne Polski” o premierze której można przeczytać na stronie Instytutu Skrzynki. Kapituła oceniła 7 zgłoszonych zup, głównie postne barszcze i treściwe zupy grzybowe, a także 21 przekąsek, m.in. wyśmienite sałatki śledziowe, wędzone pstrągi, paszteciki, krokiety, pierogi, kapustę z grzybami oraz makiełki. Autorzy zgłoszonych dań – członkinie kół gospodyń wiejskich, uczniowie szkół branżowych, lokalni producenci spożywczy oraz punkty gastronomiczne, w tym roku postanowili inaczej potraktować temat pierniczków: oprócz klasycznych, lukrowanych ciastek pojawiły się m.in. bezy z kremem piernikowym czy niezwykłej urody tort. – To znak, że tradycje kulinarne są inspiracją do tworzenia nowych odsłon popularnych staropolskich przysmaków – podsumował Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki, powiatowej instytucji kultury, która jest nie tylko organizatorem konkursu, ale także fundatorem nagród finansowych, które otrzymali laureaci Grand Prix.

Ocenie poddanych zostało 43 potraw. Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego ”Na wigilijnym stole 2023” przyznano Kole Gospodyń Wiejskich w Konarzewie “Kobiety Sukcesu” za pierniki babci Ani, za symbol Torunia, za grzybki z Konarzewa, za czerwonego Króla, za sernik Jowity, za galaretkę z dorsza oraz za prażoki oraz firmie Wiejski Stół Dr Maryniak ze Skórzewa za barszcz firmowy oraz za kapustę postną.

Nagrodę Grand Prix w kategorii pierniki otrzymała Weronika Kosmowska, uczennica Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Środzie Wielkopolskiej za Wigilijną bezę Pavlova. W kategorii zupy wigilijne Grand Prix otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Konarzewie “Kobiety Sukcesu” za Zupę Grzybki z Konarzewa. W kategorii przekąski wigilijne Grand Prix zdobyła Anna Derwich, uczennica z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Śledzie z Leśną Nutą. W kategorii „Wielkopolskie wina pod choinkę” ocenie poddanych zostało 27 rodzajów win. Kapituła Smaku postanowiła przyznać Grand Prix Winnicy Powiercie za Ryseling (Powiercie, gm. Koło, pow. kolski). Kapituła dokonała też oceny zgłoszeń wśród szkół gastronomicznych. W tej specjalnej kategorii pierwszą nagrodę otrzymała Weronika Kosmowska – uczennica z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Środzie Wielkopolskiej za Wigilijną bezę Pavlova.

Ponadto wyjątkowa, dziecięca kapituła przyznała swoje nagrody za zgłoszone pierniczki KGW w Konarzewie “Kobiety Sukcesu” za symbol Torunia, KGW w Wysogotowie „Babki że Hej” za pierniki, Annie Wawrzyniak – uczennicy z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Pierniczki z witrażem.

Konkurs tradycyjnie (po raz trzeci) już odbył się podczas dorocznego Jarmarku Bożonarodzeniowego, ważnego wydarzenia na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Jarmark rozpowszechnia nie tylko świąteczne tradycje kulinarne naszego regionu, ale także promuje zwyczaje związane z przygotowaniami i celebrowaniem Bożego Narodzenia. Na Jarmarku można było skorzystać również z oferty członków wspomnianego szlaku, m.in. Browaru Szreniawa czy Wiejski Stół Dr Maryniak ze Skórzewa.

Konkurs odbył się przy współpracy Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, Sieci Culinary Heritage Europe, Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, Wielkopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu, TOP AGRAR Polska, Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy z siedzibą w Poznaniu oraz kwartalnika Trybuszon. Patronat honorowy nad konkursem objął starosta poznański Jan Grabkowski. Pełną relację z konkursu można przeczytać na stronie smakipowiatupoznanskiego.pl

 Przygotował: Instytut Skrzynki,

 

 

Redaktor: Maciej Pawlik
Opublikowano: 11 grudnia 2023