MenuMenu główne
Powiat Poznański
Czujka tlenku węglaLogo opłat urzędowych onlineLogo opłaty urzędowe online



Zapowiedzi Wydarzenia Relacje

Najlepsi u najlepszych…

czyli Zespół Szkół nr 1 w Swarzędzu u Wojciecha Modesta Amaro.

Już nasi przodkowie wiedzieli, że bez pracy nie ma kołaczy. Wiedzą o tym również uczniowie Swarzędzkiej Jedynki, a wśród nich jeden z najlepszych  uczniów klasy czwartej technikum gastronomicznego, Wojciech Klimas, który został wyróżniony za szczególne osiągnięcia i umiejętności kulinarne oraz za udział w programie „Wiecie, co jecie, w poznańskim powiecie”. Dla Wojtka nagrodą był staż w restauracji „Atelier Amaro” w Warszawie.Atelier Amaro jako jedyna restauracja warszawska, a druga w Polsce otrzymała rekomendację SLOW FOOD POLSKA, co ukazuje staranność w dobieraniu prawdziwych produktów oraz lokalny patriotyzm wyrażony na talerzu. W 2012 roku, prestiżowy przewodnik Michelin wyróżnił restaurację, jako pierwszą i jedyną w historii Polski Wschodząca Gwiazdką.

Uczeń Swarzędzkiej Jedynki pracował w Atelier Amaro pod kierownictwem samego szefa – Wojciecha Modesto Amaro – znanego m. in. z programu telewizyjnego „Top Chef”  i polskiej   edycji programu „Hell’ s Kitchen”. Staż Wojtka trwał od 10 do 31 stycznia 2014 r., a praca od godz. 10.00 do 22.00. To wiele godzin trudnego i wytężonego działania oraz pełnej gotowości. Na początku zadaniem Wojtka były proste rzeczy i pomoc innym kucharzom. Z dnia na dzień  przed naszym uczniem pojawiały się zadania bardziej wymagające. Po tygodniu była to już praca w konkretnej sekcji kuchni i serwis dla gości.

Doświadczenia w kuchni mistrza Amaro wiązały się z poznaniem produktów, których Wojtek  nie miał wcześniej w rękach oraz smaków, o których nie miał pojęcia – jak sam to ujął. Wykorzystanie tylko naturalnych produktów, używanych w kuchni „Atelier Amaro” ,  pozwala na uzyskanie najlepszej jakości potraw – to jeden z tajników, które poznał nasz uczeń. Nauczył się łączyć smaki, wykorzystywać produkty, tworzyć kompozycje, które w efekcie na talerzu dają piękne danie.

A ponieważ Wojtek Klimas swoją przyszłość wiąże z kuchnią, to praca i lekcja w „Atelier Amaro”  z pewnością  otworzy mu drzwi do kulinarnej przygody – czego Wojtkowi gorąco życzymy! A jego kolegom z młodszych klas polecamy drogę pracy i nieustannego doskonalenia się.

Autor: Barbara Musialska – Zespół Szkół nr 1 w Swarzędzu

Redaktor: Administrator strony
Opublikowano: 14 maja 2014