Relacje
Najlepsze pieczywo w regionie
Chleby, bułeczki, chałka, szneka z cukrem, a nawet precle – kapituła w konkursie „Smak Chleba 2024” oceniła 34 wypieki z całej Wielkopolski. Konkurs odbył się 15 sierpnia w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, podczas wydarzenia pod nazwą “Żniwa w Szreniawie Przeszłość – Przyszłości”. Zwycięzców wyłoniono spośród piekarni, obiektów gastronomicznych i kół gospodyń wiejskich z całej Wielkopolski. Wśród wypieków znalazły się te tradycyjne, ale również z niezwykłymi dodatkami: mąką z pradawnych odmian zbóż, twarogiem zamiast mąki, pokrzywami, czy… ziemniakami. Kapituła smaku oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki.Wyniki oraz więcej informacji na stronie Szlaku Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.
Przygotował: Instytut Skrzynki