Relacje
Najlepsze przepisy na gęsinę
Gęś w sosie pomarańczowym z puree z kasztanów, pasztet z gęsi z żurawiną i galaretką z wina, tatar z gęsiny – przepisy między innymi na takie smakowitości zgłosili uczestnicy konkursu „Niepospolite kompozycje kulinarne. Tradycja i współczesność” edycja „Potrawy z gęsiny”. Termin organizacji konkursu był nieprzypadkowy – wszak w listopadzie, oprócz rogali świetomarcińskich, na wielkopolskich stołach króluje właśnie gęś.
Zgłaszać się mogli mieszkańcy powiatu poznańskiego, miasta Poznania i Wielkopolski, a także restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne obiekty gastronomiczne. Nadesłane zgłoszenia prezentowały przepisy w ujęciu tradycyjnym, jak i współczesnym. Kapituła szczególną uwagę zwracała na wyjątkowość i niepowtarzalność przepisów, nawiązania do tradycji i historii – w tym rodzinnej, regionalność i okazjonalność. Dodatkowym atutem przy ocenie były zdjęcia lub skany archiwalnych, zachowanych w gospodarstwach domowych rodzinnych zapisków kulinarnych, a także wskazanie i szczegółowe opisanie receptur, właściwości półproduktów i miejsca ich pochodzenia (pozyskania).
Kapituła przyznała następujące nagrody:
I miejsce: Agnieszka Kram z KGW Napachanie za gęś pieczoną z jabłkiem (nagroda w wysokości 500 złotych)
II miejsce: Patryk Jankowski z Murowanej Gośliny za gęś w sosie pomarańczowym z puree z kasztanów (nagroda w wysokości 300 złotych)
III miejsce: Ewa Michalska z Puszczykowa za tatar z gęsiny (nagroda w wysokości 200 złotych).
Wyróżnienia otrzymali:
– Małgorzata Szymańska ze Skórzewa za gęś nadziewana kaszą
– Grzegorz Kosowski z KGW „Piękni i Młodzi” z Pecnej za salceson z gęsi
– Dorota Kubiak / Monika Szymańska z KGW „Piękni i Młodzi” z Pecnej za kluski w rosole z gęsi
– Elżbieta Dziurka – „Karczma Pod Dębami” w Komornikach (gm. Kleszczewo) za pasztet z gęsi z żurawiną i galaretką z wina
– Ewa Michalska z Puszczykowa za smalec gęsi.
Fundatorem nagród finansowych był Instytut Skrzynki, organizator konkursu. Laureaci otrzymali także zestawy upominków od powiatu poznańskiego oraz vouchery od Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, upoważniające do udziału w wybranej imprezie na terenie Muzeum. Konkurs, który honorowym patronatem objął Starosta Poznański Jan Grabkowski, odbył się przy współpracy: Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku oraz Sieci Culinary Heritage Europe.
Wszystkie przepisy na potrawy z gęsiny zgłoszone w konkursie zostaną wkrótce opublikowane na stronie wwww.smakipowiatupoznanskiego.pl w zakładce: Kulinarium/przepisy kulinarne, gdzie także publikowane są informacje o bieżących konkursach związanych z kuchnią regionalną.
Źródło: Instytut Skrzynki