Relacje
Najlepsze przysmaki i słodkości
Beziki z musem z kiszonej kapusty, piernikowy domek i świąteczny dakłas – jakie jeszcze wyśmienite czekały na kapitułę smaku? Podczas tegorocznej odsłony Jarmarku Wielkanocnego w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie odbyła się kolejna edycja regionalnego konkursu kulinarnego „Na wigilijnym stole 2024”.
Do konkursu zgłoszono ponad 60 wigilijnych słodkości i wytrawnych świątecznych przysmaków przygotowanych przez m.in. wielkopolskie restauracje, cukiernie i piekarnie, uczniów szkół gastronomicznych oraz koła gospodyń wiejskich. Kapituła Smaku oceniła poziom konkursu jako bardzo wysoki. Komplet wyników, we wszystkich kategoriach, znajduje się na stronie Instytutu Skrzynki, który był organizatorem konkursu i przygotował nagrody finansowe. Laureaci otrzymali także upominki od powiatu poznańskiego. Konkurs odbył się pod honorowym patronatem starosty poznańskiego Jana Grabkowskiego.
Przygotował: Instytut Skrzynki