MenuMenu główne
Powiat Poznański
Czujka tlenku węglaLogo opłat urzędowych onlineLogo opłaty urzędowe online



Zapowiedzi Wydarzenia Relacje

Niedziela Palmowa w Mosinie

Mieszkańcy Mosiny i okolic w Palmową Niedzielę mieli okazję uczestniczyć w niezwykłym wydarzeniu. Po raz pierwszy, bowiem Mosiński Ośrodek Kultury zaprezentował plenerową prezentację tradycji i obrzędów wielkanocnych w obrębie „Zielonego Rynku”. Główną atrakcją imprezy było rozpalenie ognia w nowo wybudowanym piecu chlebowym.

Procesu wypiekania chleba podjęła się firma REN-MAC Renaty i Macieja Chmielarzów. Dzięki temu każdy mógł skosztować świeżego chleba. Degustacja licznych wyrobów piekarni Gminy Mosina jest nieodłącznym elementem Niedzieli Palmowej. Prezentację zdominowały jednak wielobarwne pisanki, kraszanki, dekoracyjne wyroby rękodzielnicze, kartki świąteczne oraz stroiki na wielkanocne stoły.

Uwagę gości przykuwały również stoiska tematyczne: gospodarstwo z ptactwem i zwierzętami, tradycyjny warsztat szewski, miody i wyroby z wosku pszczelego, ginące zawody oraz zagroda wiejska. Niebywałą atrakcją okazały się dwie grupy Siwków – jedna z mosińskiego Pożegowa, druga z Żabinka.

Na zaimprowizowanej scenie zestaw piosenek ludowych zaśpiewał też chór emerytów i rencistów „Zawsze Młodzi” oraz kapela „Po Zagonach”, która oprócz przyśpiewek ludowych zebranych z różnych regionów Polski, zagrała folkowe melodie. W trakcie prezentacji rozstrzygnięto również konkurs dla dzieci i młodzieży ze szkół i przedszkoli Gminy Mosina.

W konkursie na Palmę Wielkanocną zwyciężyła grupa z Centrum Kształcenia w Nowinkach, a dalsze miejsca zajęły Niepubliczne Punkty Przedszkolne „Calineczka” oraz grupa starszaków z Przedszkola w Krośnie. Najciekawszego zajączka wykonała Kinga Jaworska ze Szkoły Podstawowej w Krosinku. Drugie miejsce w tym konkursie zajęła Michalina Kędzierska ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Mosinie, a trzecie – grupa z Przedszkola we Wiórku.

„Zielony Rynek” został oficjalnie otwarty przez włodarzy gminy po uroczystym poświęceniu obiektu przez mosińskiego proboszcza ks. Edwarda Majkę. Organizatorzy imprezy podziękowania składają: pani Alicji Tymińskiej – piekarnia „Limaro”, panu Tomaszowi Olejniczakowi – piekarnia Tosmak, państwu Renacie i Maciejowi Chmielarzom – piekarnia „Ren-Mac”, pani Hannie Piskorskiej – pracownia cukiernicza „H-P”, pani Katarzynie Piskorskiej – cukiernia „Natura”, państwu Izabeli i Robertowi Machajom – firma „Rob Cytrus” i sklepy „To i Owoc”, pani Ewie Kleiber – salon kwiatowy „Dekora” oraz zakładom mięsnym „Bystry” ze Swarzędza.

Autor: Piotr Demuth

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 17 kwietnia 2014