MenuMenu główne
Powiat Poznański
Czujka tlenku węglaLogo opłat urzędowych onlineLogo opłaty urzędowe online



Relacje

O bigosie na targowej scenie

targi smaki regionów

Podczas tegorocznej odsłony targów “Smaki Regionów” przyznano aż dziesięć certyfikatów za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Kapusty”. Ciekawostką wśród bigosów, kapust kiszonych i pierogów była kirgijska zupa „Langman klasyczny” z kapustą pekińską z jednej z poznańskich restauracji. Niezwykłą atrakcję wydarzenia stanowiła degustacja bigosu serwowanego z ogromnego garnka na scenie kulinarnej imprezy. Był to bigos, którego wszystkie składniki pochodziły z powiatu poznańskiego, a mięsny wkład przygotowały delikatesy Bartecki z Dębowej Wędzarni z Mosiny.

Na scenie o tradycji tego szczególnego dla naszego kraju i regionu dania dyskutowali starosta poznański Jan Grabkowski, Witold Wróbel – twórca degustowanego bigosu i zarazem członek Polskiej Akademii Smaku, a także Jan Babczyszyn – p.o. dyrektora Instytutu Skrzynki, operatora szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego. Obecny na scenie był również Marek Gąsiorowski, prezes Slow Food Wielkopolska, który przybliżył uczestnikom spotkania najsławniejsze w historii opisy bigosu, np. z „Pana Tadeusza” Adama Mickiewicza czy też z tekstów Jerzego Ludwika Kerna i Krzysztofa Daukszewicza.

Wydarzeniu w hali targowej towarzyszyły liczne pokazy kulinarne oraz degustacje potraw od lokalnych producentów z różnych zakątków Polski, w tym z powiatu poznańskiego. Na odwiedzających czekały m.in. produkty członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”, takie jak Miody Suszka z Mosiny czy też przetwory od Zakładu Przetwórstwa Rolno-Spożywczego „Wiórek” z gminy Mosina. Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021– Smak Kapusty” uzyskały następujące produkty:

• bigos na winie: Halina Poprawa z Lubonia
• zupa parzybroda po szreniawsku: Karczma Szreniawa (gm. Komorniki)
• zupa kirgijska langman klasyczny: Restauracja U AIPO z Poznania
• kapusta kiszona: PPHU Produkcja i Przetwórstwo Produktów Rolnych z TRADYCJĄ Przychodzka z Dziećmierowa (gm. Kórnik)
• kapusta w towarzystwie Pięknego Jasia: Koło Gospodyń Wiejskich w Plewiskach (gm. Komorniki)
• kapusta kiszona oraz surówka Coleslaw: ZPH JAR-DO Dorota Kozłowska z Poznania
• duszona modra kapusta: Restauracja Hyćka z Poznania
• Świąteczny Pieróg Poznański: Restauracja Invisible Cafe (Niewidzialna Ulica) z Poznania
• pierogi postne (kapusta, grzyby leśne)od Restauracji Pierożak z Poznania.

Autor: Liliana Kubiak

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 2 października 2021