MenuMenu główne
Powiat Poznański
Czujka tlenku węglaLogo opłat urzędowych onlineLogo opłaty urzędowe online



Relacje

O historii kuchni polskiej

kadr z filmu Historia Kuchni Polskiej

“Historia Kuchni Polskiej” – to tytuł 26-odcinkowego serialu dokumentalnego, którego współscenarzystą i głównym narratorem jest prof. Jarek Dumanowski – popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, organizator wydarzeń historyczno-kulinarnych. Jeden z odcinków został zrealizowany w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Gościem była członkini Szlaku Kulinarnego “Smaki Powiatu Poznańskiego” Agata Króliczak, producentka serów z Dobieżyna w gminie Buk (“Ser-ce Jadzi”).

Pani Agata demonstrowała tradycyjną metodę wyrobu masła z wykorzystaniem szklanej maselnicy z korbką. Jak pisała Maria Ochorowicz-Monatowa w “Gospodarstwie kobiecym w mieście i na wsi”: – Kto lubi mieć w małem gospodarstwie codziennie świeże masło własnej roboty przyrządzone w parę minut – niechaj sobie zakupi szklaną maszynkę do robienia masła. Szreniawski odcinek serialu będzie więc z pewnością cennym poradnikiem dla miłośników samodzielnego robienia przetworów. Serial będzie można obejrzeć w TVP Historia.

Źródło: Instytut Skrzynki

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 16 czerwca 2023