MenuMenu główne
Powiat Poznański
mapa powiatu poznańskiego z podziałem na 17 gmin


Kalendarz imprez
<< październik 2021 >>
pon.wt.śr.czw.pt.sob.niedz.
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Terminy imprez mogą ulec zmianie

Zapowiedzi

O kulinariach na targach

plakat

Tegoroczny „Tour Salon” na Międzynarodowych Targach Poznańskich będzie wzbogacony o kulinarne atrakcje, bowiem na scenie targów w Pawilonie nr 6, w dniach 24 września (godz. 13.00 – 14.30) oraz 25 września  (godz. 15.00 – 16.00) odbędzie się w panel prezentacyjny pt. „Turystyka indywidualna i rodzinna w czasach ograniczeń pandemicznych”. Wtedy też zaprezentowany zostanie Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” oraz szlaki kulinarne „Smaki Dolnego Śląska” i „Mazury Zachodnie od Kuchni”. Uczestnicy dowiedzą się też jakie szlaki tworzą Konsorcjum Polskie Szlaki Kulinarne. Przybliżony zostanie również temat produktów lokalnych w kontekście tradycji, zdrowia, misji, edukacji i ważnej roli rodziny w kształtowaniu świadomości konsumenckiej.

– Szlaki kulinarne to mapy rekomendowanych miejsc i wydarzeń związanych z kulturą kulinarną różnych regionów Europy i naszego kraju – mówi Jan Babczyszyn pomysłodawca tego wydarzenia. – Te różnorodne punkty łączy zwykle jedna, najważniejsza cecha – pasja ludzi, dzięki którym znalazły się one na tych interaktywnych mapach. Zarówno o całych szlakach jak i o każdym z przystanków na nich warto mówić i zachęcać turystów kulinarnych do ich poznawania i odwiedzania. To miejsca„ze smakiem” przepełnione miłością do wszystkiego co dobre i smaczne – dodaje.

Jak wspomina Hubert Gonera – współgospodarz panelu i ambasador Światowej Organizacji Turystyki Kulinarnej w Polsce: „Turystyka kulinarna interesuje już ponad 53% wszystkich turystów na świecie. Smaki Miejsc są najwdzięczniejszym kluczem do poznania kultury lokalnej. W ramach turystyki kulinarnej powstaje także ponad ¼ wartości dodanej generowanej przez turystów. Oczywistym jest jednak to, że oferta kulinarna dla turystów musi być autentyczna i dostarczona na najwyższym poziomie. Po co podawać posiłek, skoro możemy zaserwować doświadczenia, które staną się wspomnieniami miejsca” – mówi.

Podczas obu dni panelu uczestnicy będą mogli wziąć udział w quizach z bardzo atrakcyjnymi nagrodami. Na zwycięzców czekają miedzy innymi:

• 2 vouchery o wartości 150 zł do Restauracji Komnata Smaku w Pałacu Jaśminowym w Batorowie (www.palacjasminowy.pl)
• 2 vouchery o wartości 100 zł do Restauracji Lokomotywa w Puszczykowie (www.eko-lokomotywa.pl)
• Upominki od powiatu poznańskiego
• Upominki od operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”
• Upominki od Polskiej Organizacji Turystycznej
• 5 pakietów z dolnośląskimi upominkami od Dolnośląskiej Organizacji Turystycznej
• Voucher pobytowy do Pałacu Łomnica, który zawiera 2 noclegi dla 2 os. ze śniadaniem, 1 kolację dla dwóch osób w Restauracji Pałacowej (www.palac-lomnica.pl)
• Voucher pobytowy do Zamku Czocha, który zawiera 1 nocleg dla 2 os. ze śniadaniem oraz dzienne zwiedzanie zamku (www.zamekczocha.com)
• Voucher do Art. Restauracji na kolację dla 2/os we Wrocławiu o wartości 189 złotych (www.arthotel.pl)
• Voucher o wartości 200 PLN do restauracji Pałacowa w Hotel **** Stare Jabłonki – Szlak Mazury Zachodnie od Kuchni
• Romantyczna Kolacja z afrodyzjakami dla dwóch osób – Ślimaka Kulinarna Podróż – Restauracji Bistro Ślimaka w Pasłęku – Szlak Mazury Zachodnie od Kuchni
• Weekend w Plattówce na Mazurach Zachodnich – voucher ważny rok – Szlak Mazury Zachodnie od Kuchni
• Voucher o wartości 100 PLN w Restauracji Open Kitchen w Ostródzie – Szlak Mazury Zachodnie od Kuchni
• Polskie kremy z Snails Garden Presige kremy ze śluzem ze ślimaka.

W trakcie panelu uczestnicy spotkania będą mogli zdegustować niezwykłego przysmaku rodem z Pyrlandii, a będą to Lody z Pyry przygotowane i serwowane przez członka szlaku kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” – Wytwórnię Lodów z Kórnika. Warto dodać, że lody te w roku 2019 uzyskały tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pyry” . Będzie można też spróbować przygotowane przez szlak kulinarny Mazury Zachodnie od Kuchni specjalnie na tę okoliczność Ślimaki po Mazursku.

Organizatorem panelu są: Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego i Grupa MTP – Targi Tour Salon. Współorganizatorami wydarzenia są: Polska Organizacja Turystyczna, Dolnośląska Organizacja Turystyczna, Zachodniomazurska Lokalna Organizacja Turystyczna, Landbrand – Smaki Miejsc oraz Powiat Poznański. Panel odbywa się pod honorowym patronatem starosty poznańskiego Jana Grabkowskiego.

W panelu udział wezmą : Tomasz Kempka – Polska Organizacja Turystyczna, Marlena Rogowska – Zachodniomazurska Organizacja Turystyczna, Marek Janczyszyn – Dolnośląska Organizacja Turystyczna, Witold Wróbel – Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku, Zbigniew Kmieć – Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku, Hubert Gonera – Landbrand – Rozwój Turystyki Kulinarnej oraz Jan Babczyszyn – Instytut Skrzynki.

Źródło: Instytut Skrzynki

plakat

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 22 września 2021