Relacje
O smakach i przewodnikach
Na tegorocznych targach Tour Salon była możliwość bliższego poznania Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. A to za sprawą panelu pod nazwą „Turystyka indywidualna i rodzinna w czasach ograniczeń pandemicznych”, w trakcie których opowiadano m.in. o Konsorcjum Polskich Szlaków Kulinarnych. Dyskutowano także na temat współczesnej tożsamości kulinarnej, potrzebie nawiązywania do tradycyjnych receptur, otwartości na nowe smaki, a także istotnym elemencie: ludziach – pasjonatach, bez których proces tworzenia szlaków kulinarnych nie miałby miejsca.
Odwiedzający chętnie uczestniczyli też w quizie dotyczącym prezentowanych w trakcie panelu szlaków kulinarnych, potraw regionalnych oraz gwary poznańskiej. Dla tych, którzy wykazali się duża wiedzą czekały liczne upominki, m.in. od powiatu poznańskiego i Instytutu Skrzynki, operatora szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego. Były też vouchery noclegowe i zaproszenia na smaczne posiłki u członków zaproszonych do panelu szlaków.
Dodajmy, że na targach Tour Salon, tak jak zwykle zresztą, nie zabrakło wspólnego stoiska powiatu poznańskiego oraz Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej. – Odwiedzający nas mogli m.in. otrzymać cykl niedzielnych przewodników, w których opisujemy najciekawsze trasy piesze i rowerowe w regionie, a także zachęcamy do odwiedzenia ciekawych miejsc związanych z powiatowymi legendami. Były też konkursy z upominkami. Cieszymy się, że nasza oferta spotkała się z dużym zainteresowaniem zarówno samych poznaniaków, jak i gości z innych województw – podsumowuje Natalia Siejek z Wydziału Promocji i Aktywności Społecznej Starostwa Powiatowego w Poznaniu.
Autor: Liliana Kubiak