Relacje
Oceniano dania z pyry
Podczas cyklicznego wydarzenia pod nazwą „Poznańska Pyra” w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie na uczestników czekała moc atrakcji: ekspozycja starych maszyn rolniczych, wykopki, pokazy tematyczne, występy zespołów ludowych oraz liczne stoiska jarmarczne. Wśród nich obecni byli także przedstawiciele Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”: Tradycyjne Jadło, Browar Szreniawa czy Tradycyjne Lody z Kórnika z wyśmienitymi lodami o smaku pyry.
Muzeum przygotowało i częstowało uczestników imprezy pyrą z parownika w towarzystwie gzika. Osoby zainteresowane wzięły też udział w „Szreniawskich warsztatach ekologicznych” oraz prelekcjach „Przylećcie do Szreniawy, czyli kto śpiewa w muzealnym parku”. Pyra i dania z niej przygotowane były także głównym obiektem degustacji kapituły konkursowej w rywalizacji zorganizowanej przez Instytut Skrzynki, powiatową instytucję kultury. W konkursie Smak Pyry 2022 oraz „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Pyry” przyznano m.in. siedem certyfikatów za najlepszy smak powiatu poznańskiego. Wyniki konkursu dostępne są na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Autor: Liliana Kubiak
Zdjęcia: Instytut Skrzynki