MenuMenu główne
Powiat Poznański
Czujka tlenku węglaLogo opłat urzędowych onlineLogo opłaty urzędowe online



Relacje

Perspektywy dla rolnictwa

forum rolnicze

W związku z przyjęciem Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027 oraz wdrażaniem od stycznia 2023 r. znaczącej reformy Wspólnej Polityki Rolnej i Krajowego Planu Strategicznego (KPS), Wielkopolska Izba Rolnicza, Wielkopolski Oddział Regionalny Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu organizują cykl spotkań pod nazwą “Wielkopolskie Fora Rolnicze – Wspólnie dla Wielkopolskiej Wsi”.

Pierwsze z nich odbyło się 1 lutego w Zespole Szkół Rolniczych w Poznaniu i nosiło nazwę Forum Rolnicze Powiatu Poznańskiego. W wydarzeniu uczestniczyli przede wszystkim rolnicy z naszego regionu, a w jego trakcie omówione zostały m.in. nowe zasady dopłat rolniczych oraz możliwości ubiegania się rolników o dotacje w specjalnych programach. Karol Bujoczek, redaktor naczelny Top Agrar Polska, opowiedział o aktualnych perspektywach krajowego rynku rolniczego, a Witold Wróbel – ambasador europejskiej sieci „Culinary Heritage Europe”, zwrócił uwagę na istotne znaczenie terenów wiejskich i produkcji rolniczej dla kuchni regionalnej i lokalnej.

O działaniach Instytutu Skrzynki – Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego opowiedziała Liliana Kubiak, jednocześnie zapraszając rolników producentów z powiatu poznańskiego do skorzystania z oferty Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” i możliwości zwiększenia regionalnie i lokalnie sprzedaży swoich produktów dzięki systemowi rekomendacji tego projektu. Na zakończenie forum na zaproszonych gości czekała smakowita regionalna niespodzianka. Więcej informacji dot. tematyki wydarzenia dostępne jest na stronie Wielkopolskiej Izby Rolniczej.

Autor: Liliana Kubiak

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 2 lutego 2023