MenuMenu główne
Powiat Poznański
Czujka tlenku węglaLogo opłat urzędowych onlineLogo opłaty urzędowe online



Edukacja

Podsumowanie współpracy

20 kwietnia uczniowie klas gastronomicznych wzięli udział w podsumowaniu współpracy Zespołu Szkół nr 1 w Swarzędzu z Wydziałem Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Uczniowie prowadzonej przez powiat poznański Jedynki w ciągu dwóch lat brali aktywny udział w zajęciach w formie wykładów i ćwiczeń.

Spotkania odbywały się raz w miesiącu i obejmowały wykłady dotyczące problemów zdrowotnych związanych z żywieniem oraz przetwórstwem i obrotem żywnością, a także ćwiczenia praktyczne. Podczas tych zajęć  uczniowie poszerzali swoją wiedzę z zakresu żywienia człowieka i technologii żywności oraz poznawali metody badania żywności i oceny surowców stosowanych w produkcji żywności. Na zakończenie dwuletniego cyklu każdy z uczniów otrzymał Certyfikat z rąk dr hab. Bożeny Danyluk, dziekana Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu.

Tego samego dnia uczniowie uczestniczyli również w ćwiczeniach w Katedrze Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności. Poznali znaczenie bakterii probiotycznych w żywieniu człowieka, a także mogli obserwować różne posiewy mikrobiologiczne drobnoustrojów pożytecznych jak i szkodliwych dla zdrowia człowieka. Zajęcia łączyły w sobie elementy teorii i praktyki, a tym samym były dla uczniów bardzo ciekawe.

Autor: A. Wójcik

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 24 kwietnia 2017