Relacje
Półgęsek i tatary najlepsze
W restauracji „Rzemieślnicza” w Poznaniu zebrała się kapituła konkursowa, której przewodniczył Sergiusz Hieronimczak – uznany poznański szef kuchni, finalista V edycji Top Chef. Zadaniem ekspertów i znawców kulinariów było wybranie spośród niemal 30 zgłoszonych dań tych najlepszych oraz przyznanie certyfikatów za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021” w kategorii przekąski z gąski.
Choć szczególną uwagę przyciągnęły smakowity półgęsek i wyborne tatary, uznanie komisji znalazły m.in. galarty czy gęsie pipki. W szranki z restauracjami z Poznania, powiatu poznańskiego, ale również innych zakątków Polski stanęło koło gospodyń wiejskich z gminy Murowana Goślina, przygotowując aż pięć różnych przekąsek. To jeden z najsmaczniejszych konkursów organizowanych w tym roku przez Instytut Skrzynki, tym razem we współpracy z Ogólnopolskim Cechem Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy. Partnerami wydarzenia byli: Stowarzyszenie Slow Food Wielkopolska, Wielkopolska Izba Rzemieślnicza i Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku. Konkurs tradycyjnie już organizowany był pod honorowym patronatem starosty poznańskiego Jana Grabkowskiego.
Pierwsze miejsce i nagrodę w wysokości 1.000 złotych przyznano Masarni z tradycją DRESZLER z Nowego Miasta Lubawskiego za półgęsek, zaś drugie miejsce oraz nagrodę 750 złotych otrzymała Restauracja Hyćka z Poznania za tatar z gęsi. Na trzecim miejscu uplasowała się Restauracja 3 Kolory-Malta z Poznania, która zaprezentowała tatar z piersi gęsiej i została nagrodzona kwotą 500 złotych.
W konkursie głównym „Przekąski z Gąski 2021” przyznano także wyróżnienia:
• Masarnia z tradycją DRESZLER z Nowego Miasta Lubawskiego za Okrasę wędzoną, Pasztet z gęsi i Frasik z gęsi
• Restauracja „Stara Osada” z Wiórka za Gęsie pipki po żydowsku
• Restauracja „3 Kolory” z Poznania za Carpaccio z półgęska
• Restauracja “P jak Pyszne” z Kępna za Mus z wątróbki z konfiturą z rokitnika na kruchym cieście z rozmarynem oraz Galaretkę z gęsiny na ciemnym pieczywie z orzechami
• Koło Gospodyń Wiejskich „Trojanka” z Trojanowa za Tartaletkę z nutą wędzonej gęsi oraz Galart gęsi
Certyfikaty „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021– Przekąski z Gąski” otrzymały:
• „Country Park” z Ceradza Kościelnego za Faszerowaną gęsią szyję z rokitnikiem i kiszonym jabłkiem oraz Galart z udek gęsich ze świeżym majerankiem, żółtą ćwikłą z chrzanem
• Restauracja „Komnata Smaku” w Pałacu Jaśminowym z Batorowa za Tatar gęsinowy, Kanapki z gęsiną i Carpaccio z piersi gąski
• Koło Gospodyń Wiejskich „Trojanka” z Trojanowa za Gęsie smarowidło, Kanapkę z gęsiną, Pierogi drożdżowe z gęsim farszem, Galart gęsi oraz Tartaletkę z nutą wędzonej gęsi
• Restauracja 3 KOLORY z Suchego Lasu za Pasztet z gęsiny
• Restauracja „Welspin Puszczyk” z Puszczykowa za Mini Wellington z gęsi i moreli podany na galaretce z żurawiny
Konkurs ma na celu promocję spożycia zdrowego i smakowitego mięsa gęsiego oraz zachęcenia restauratorów do zapełniania menu na stałe wyśmienitymi potrawami i przekąskami z gęsiny. Galeria zdjęć z wydarzenia znajduje się na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Przygotował: Instytut Skrzynki