MenuMenu główne
Powiat Poznański
Mapa powiatu


<< kwi 2025 >>
pwścpsn
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Terminy imprez mogą ulec zmianie

Relacje

Powiew wiosennych smaków

rabarbar grafika

Drętki, czyli po poznańsku kwaśny – tak jednym słowem opisać można rabarbar. Wciąż można go spotkać w wiejskich ogródkach i rozpoznać charakterystyczną budowę: grube zielono-różowe łodygi utrzymują ogromne liście – roślina ta może mieć nawet 3 metry wysokości! Co ciekawe, rabarbar jest blisko spokrewniony ze szczawiem. Oprócz odmian kulinarnych na świecie hodowane są także odmiany ozdobne i lekarskie. Skupmy się jednak na tym smakowitym rabarbarze, na który sezon rozpoczyna się w kwietniu, dzięki czemu odczuwamy powiew wiosennych smaków: rześki, chrupiący, kwaskowaty i aromatyczny, a bez dodatków właśnie drętki: taki jest rabarbar.

Nic dziwnego więc, że wyśmienicie smakuje ze słodkim drożdżowym ciastem z kruszonką, w skubańcu czy w formie orzeźwiającego kompotu. Wielkopolską tradycją warto go właśnie zawekować, by cieszyć się jego smakiem przez cały rok. Najwięksi twardziele po prostu maczają łodyżki w miodzie i chrupią go ze smakiem. I na zdrowie! Bowiem sam rabarbar jest niskokaloryczny, jest źródłem antyoksydantów i witamin, m.in. wit. A, C oraz E. Poszukiwaczy inspiracji kulinarnych zapraszamy do zakładki poświęconej kulinarium na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl, gdzie znaleźć można receptury na wiele regionalnych przysmaków, z rabarbarem włącznie.

Źródło: Instytut Skrzynki

 

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 24 kwietnia 2024