MenuMenu główne
Powiat Poznański
Czujka tlenku węglaLogo opłat urzędowych onlineLogo opłaty urzędowe online



Zapowiedzi Wydarzenia Relacje

Poznańska Pyra 2016

Poznańska Pyra 2016 to kolejna propozycja na odwiedzenie powiatu poznańskiego tej jesieni. W niedzielę, 9 października Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprosiło na pokazy związane ze zbiorem ziemniaków oraz z wyrobami kulinarnymi. 

Podczas wydarzenia o ziemniaku można było dowiedzieć się niemalże wszystkiego. Odwiedzający mogli podpatrzeć zarówno  mechaniczny zbiór ziemniaków, wykonany konną kopaczką gwiazdową, kopaczką elewatorową oraz kombajnem ziemniaczanym ale także wziąć udział w tradycyjnym zbiorze ręcznym.  A ukopane przez siebie bulwy zabrać na kolację do domu  lub upiec przy ognisku muzealnym.  Chętni mogli skosztować już poznańskiego przysmaku na miejscu. Stanowiska gastronomiczne serwowały przede wszystkim dania z ziemniaków. Muzeum przygotowało tradycyjne przysmaki –  chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym oraz oczywiście pyry z gzikiem z parownika.  Ponadto zwiedzający mogli osobiście upiec ziemniaki lub inne własne produkty przy ognisku. Stałym punktem programu był  pokaz tradycyjnego wypieku chleba w piecach chlebowych. Nie zabrakło też innych konkursów, w tym z wiedzy o ziemniakach oraz występów artystycznych.

Podczas tej imprezy  prezentacje i prelekcje odbywały się  na polu, gdzie zwiedzający usłyszeli o  wózkach  i wozach do transportu okopowych, narzędziach do ich przenoszenia, sprzętach do zbioru  i o Hipolinie – lokomobili parowej. Dla młodych widzów przygotowane były także warsztaty wikliniarskie i garncarskie.

W ramach wydarzenia wyłoniono także zwycięzcę w konkursie na najlepszego bambrzoka. Do konkursu zgłoszono ich 11. Sześcioosobowa komisja uznała za najlepszy bambrzok p. Ewy Michalskiej z Poznania, drugie miejsce zajął wypiek pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Szreniawie a trzecie p. Donaty Okuniewskiej z Poznania. Zwyciężczynie otrzymały roboty kuchenne. Komisja przyznała  również dwa wyróżnienia: dla Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich Rozdrażew i dla p. Ireny Talagi – również z Rozdrażewa.

Na Poznańskiej Pyrze gościło także stoisko powiatu poznańskiego, na którym można było otrzymać ciekawe materiały informacyjne przygotowane z myślą o dzieciach i ich rodzicach (m.in. grę edukacyjną pozwalającą najmłodszym poznać historię powiatu, książeczkę kulinarną m.in. z przepisem na bambrzoka oraz przewodnik po powiecie poznańskim).

 

Redaktor: Anna Jaworska
Opublikowano: 9 października 2016