MenuMenu główne
Powiat Poznański
Czujka tlenku węglaLogo opłat urzędowych onlineLogo opłaty urzędowe online



Relacje

Poznawali smaki powiatu

miejskie dożynki

W Poznaniu odbyły się 30. Dożynki Miejskie i Święto Chleba w Poznaniu. Tegoroczne dożynki miejskie połączone były ze Świętem Chleba w Wielkopolsce, organizowanym przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP wraz z Cechem Cukierników i Piekarzy w Poznaniu. Uczestnicy poznawali tajniki piekarstwa, a także mieli okazję dowiedzieć się ciekawostek o wartości odżywczej pieczywa i jego roli w diecie człowieka. Tradycyjnie wydarzenie odbyło się w Parku Wilsona. Na uczestników czekały stoiska wybranych członków Szlaku kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”: Browar Szreniawa, Restauracja „Nie śpimy lepimy!”, Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona z Puszczykowa, Borówkowy Gaj ze wsi Konarskie k. Kórnika, Wytwórnia Lodów z Kórnika oraz Zagroda Szczęśliwych Zwierząt z miejscowości Białęgi (gm. Murowana Goślina).

Uczestnicy dożynek wzięli udział w korowodzie dożynkowym do Parku Wilsona, obrzędzie dożynkowym w wykonaniu Zespołu Tańca Ludowego Politechniki Poznańskiej Poligrodzianie. Ponadto atrakcjami były: „szneka z glancem” dla każdego, animacje dla dzieci, w tym spektakl Teatru Mozaika, występy artystyczne, stoiska z produktami regionalnymi, prezentacja lokalnych firm, zwiedzanie schronu w Parku Wilsona oraz Palmiarni Poznańskiej – Stowarzyszenie Wirtualny Łazarz, zumba. Na zakończenie dnia uczestnikom dożynek czas umilił koncert Kasi Wilk. Na zaproszenie Instytutu Skrzynki Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłowego Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprezentowało pokaz wytwarzania wg tradycyjnej receptury „Kiełbasy białej wielkopolskiej parzonej”, którą zakończy bezpłatna degustacja.

Biesiadnicy mieli także okazję wykazać się wiedzą na temat kuchni regionalnej w konkursie przygotowanym przez Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Laureaci konkursu wiedzy o wielkopolskiej kuchni otrzymali voucher prezentowy o wysokości 200 zł do realizacji w restauracji Dworu Skrzynki, członka Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” oraz zestawy upominków od powiatu poznańskiego.  Była to także okazja do zapoznania się z turystyczną ofertą powiatu poznańskiego – przewodniki po powiecie cieszyły się dużym zainteresowaniem, wypatrujemy więc mieszkańców Poznania na weekendowych rodzinnych wypadach do 17 gmin otaczających stolicę Wielkopolski.

Przygotował: Instytut Skrzynki

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 9 września 2024