Relacje
Pyra królowała w Szreniawie
W Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie podczas wydarzenia pod nazwą „Poznańska Pyra” wybierano „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Pyry”. Choć królowała pyra z gzikiem, to kapituła konkursowa zwróciła także uwagę na smak szarych klusek, pierogów, sałatek ziemniaczanych oraz placków ziemniaczanych z cukinią. Jurorzy poziom konkursu ocenili zresztą na bardzo dobry.
Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021– Smak Pyry” otrzymały następujące dania:
• faszerowana pyra przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Plewisk
• sałatka ziemniaczana z serem żółtym: sporządzona przez Klaudię Wiśniewską z Plewisk
• gziczek szreniawski przygotowany przez Karczmę Szreniawa
• placki ziemniaczane z cukinią oferowane przez Osiedle Morasko-Radojewo w Poznaniu
• sałatka ziemniaczana z serem żółtym i śledziem przygotowana przez Dorotę Kownacką z Poznania
• tartinki ziemniaczane ze śledziem od Haliny Poprawa z Lubonia
• pyry z gzikiem przygotowane przez restaurację Hyćka z Poznania
• szare kluchy z kapustą kiszoną-zasmażaną od restauracji Hyćka z Poznania
• szreniawska pyra z gzikiem z parownika przygotowana na wydarzeniu „Poznańska Pyra” w Muzeum Narodowym Rolnictwa w Szreniawie
• pierogi ruskie od restauracji Pierożak z Poznania.
Autor: Liliana Kubiak