Menu główne
Powiat Poznański

Prasowa17
Radiowa17
Facebook
Instagram
Telewizyjna17
Telewizja STK 17


Fundusze Europejskie
Kalendarz imprez
<< Paź 2019 >>
ponwtśrczwptsobnie
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Terminy imprez mogą ulec zmianie

Relacje

Rekordowe Smaki Regionów

Koniec września to tradycyjnie już dla poznaniaków wielka fiesta regionalnej i tradycyjnej kuchni. A wszystko to za sprawą targów Smaki Regionów, które odbyły się na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Tegoroczna edycja była rekordowa pod względem frekwencji, bowiem wydarzenie odwiedziło 30 446 zwiedzających.

Smaki Regionów to pełna oryginalnej i smacznej żywności oferta adresowana do współczesnych, bardzo świadomych konsumentów, przykładających dużą uwagę do spożywanych produktów i poszukujących tych, które mają ekologiczne pochodzenie czy też ich produkcja jest potwierdzona certyfikatami jakości. W ekspozycji udział wzięło 220 przedstawicieli lokalnych producentów wszystkich województw. Znaleźć tu było można takie rarytasy jak np.: śląskie oblaty, drożdżową babę maślaną produkowaną na specjalnie hodowanej i zasilanej pożywce droższy, przygotowywaną przez 72 h, pszenno-żytnie pierniki oleśnickie, ser koryciński, kiszone szprotki z Pomorza, salami z jelenia, schab ze świni rasy puławskiej, nalewki kresowe, miody nawłociowe, piwo Joppen warzone według receptury, którą ponoć warzył sam Jan Heweliusz, przetwory owocowo-warzywne w postaci konfitur, dżemów, powideł, syropów i wiele innych smakołyków, których nie sposób znaleźć na sklepowych półkach.

Live cooking w gwiazdorskim wykonaniu
Tegoroczna edycja targów Smaki Regionów kusiła zapachem i smakiem również dzięki gwiazdom sceny kulinarnej. Pojawili się na niej znane i lubiane autorytety: Ola Nguyen i Laurentiu „Lorek” Zendiu zwyciężczyni i zdobywca drugiego miejsca w programie MasterChef 2018 oraz Tadeusz Muller – prowadzący program w TVN Style „Z gruntu zdrowo”.

Medal targów Smaki Regionów
Corocznie podczas targów przyznawane są Medale Smaków Regionów. To wyjątkowe wyróżnienie, którego zadaniem jest promować lokalne produkty i propagować ideę zdrowej tradycyjnej żywności. W tym roku Kapituła konkursowa oceniła 65 zgłoszonych produktów w dwóch kategoriach: produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Przyznano 20 medali oraz trzy wyróżnienia.

Wielki finał konkursu kulinarnego dla kół gospodyń wiejskich Bitwa Smaków
Podczas targów rozstrzygnięto także konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”, którego organizatorem był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Trzecie miejsce zajęło KGW „Luba” w Lubajnach (woj. warmińsko-mazurskie) za lubę mazurską, czyli roladę ziemniaczaną z sosem kurkowym, drugie KGW „Ach, te baby” w Kłaninie (woj. zachodniopomorskie) za gołąbki z rybką w lesie w dwóch smakach. Zwyciężczyniami okazały się panie reprezentujące KGW w Gorzykowie (woj. wielkopolskie), które wykonały nadzianą roladę z kaczki w towarzystwie młodej kapusty. Laureatki, poza atrakcyjnymi nagrodami, zostały także uhonorowane Pucharem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Poza nagrodami głównymi, przyznano także wyróżnienia KGW w Olendach (woj. podlaskie) za oszukanego królika oraz KGW w Wilkowie (woj. dolnośląskie) za tort ziemniaczany z dziczyzną.  W tym roku zainteresowanie wydarzeniem było najwyższe w historii konkursu: aż 784 Koła Gospodyń Wiejskich wzięło udział w eliminacjach.

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego przyznała Perły na Smakach Regionów
XIX edycja ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną miała swój finał podczas targów. To wydarzenie, które organizowane jest przez PIPRiL, a jego rola skupia się identyfikacji i dokumentacji lokalnych i regionalnych wyrobów, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.

Atrakcje dla zwiedzających
Podczas targów nie brakło też atrakcji, które umilały czas i animowały całe rodziny do zabaw. Nie brakło tu warsztatów owocowo-warzywnych, które przygotowało Stowarzyszenie Polska Ekologia, organizatorzy zaprosili także wystawców Festiwalu Azjatyckiego, którzy serwowali różne potrawy z Chin, Japonii i Tajlandii. Nie brakło też konkursów, takich jak np. lodowy test smaku. A stałym elementem programu, który pojawiał się każdego dnia było kino kulinarne. W poniedziałek ekspozycję Smaków Regionów odwiedzały przede wszystkim grupy szkolne i przedszkolne, dzięki czemu targi miały także wymiar edukacyjny i przez zabawę uczyły dzieci o zdrowej żywności.

Informacja prasowa

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 2 października 2019


Ogłoszenia Komunikaty

Archiwum