MenuMenu główne
Powiat Poznański
Czujka tlenku węglaLogo opłat urzędowych onlineLogo opłaty urzędowe online



Zapowiedzi Wydarzenia Relacje

Rozsmakować się w rumpuciu

Niezmiennie od ośmiu lat, w pierwszą sobotę września Rokietnica zaprosiła mieszkańców regionu na degustację rumpucia –  zupy przygotowanej w 1600-litrowym “garnku”.

Już od godzin porannych plac zaczął tętnić życiem za sprawą stoisk i straganów, a także artystów występujących na scenie. Rumpuć sprowadza do Rokietnicy przybyszów z całej Wielkopolski, w tym mieszkańców powiatu poznańskiego chcących zasmakować lokalnego specjału i dobrej zabawy. Festyn „Rokietnica zaprasza Wielkopolan na rumpuć” zapewnia bowiem mnóstwo atrakcji. Sołtysi rywalizowali w różnych konkurencjach, publiczność wybierała najpiękniejsze stoisko sołeckie. Decyzją kapituły oraz w głosowaniu uczestników imprezy zwyciężyło stoisko sołectwa Krzyszkowo. Rower – będący nagrodą w sołeckich potyczkach –  zwycięskie drużyny przekazały na cele charytatywne.  Zwolennicy aktywnego wypoczynku wybrali się na rajd rowerowy RUMPUĆ dla aktywnych. Wesołe miasteczko gwarantowało wspaniałą rozrywkę najmłodszym. Nieco starsi mieli okazję wygrać atrakcyjne nagrody w loterii fantowej. Lokalni restauratorzy oferowali dania nie ustępujące w smaku rumpuciowi. Kulinarnej uczcie towarzyszyły rozmaite występy artystyczne. Na scenie gościli sportowcy, soliści, zespoły muzyczne, wokalne i taneczne. Doskonałe dopełnienie tej wyjątkowej imprezy stanowił koncert gwiazdy wieczoru Marty Podulki.

Jednak najważniejszy moment, to oczywiście ten rozpoczynający degustację rumpucia, do której w tym roku śpiewająco i z humorem zaprosił kabaret. I rumpuciowa piosenka. Wielkopolanie ustawili się w długiej kolejce. Kucharzył między innymi – gospodarz miejsca – wójt gminy Rokietnica – Bartosz Derech. Na zaproszenie starosty poznańskiego Jana Grabkowskiego rumpuciem częstował także wojewoda wielkopolski Piotr Florek.

Na stoisku powiatu poznańskiego można było otrzymać wiele ciekawych materiałów informacyjnych, w tym m.in. książeczkę kulinarną “Naturalnie dookoła Poznania” z przepisem na …

 

przepis_Rokietnicki Rumpuć

Na sąsiednim stoisku, książkę – Antoni z Napachania 1494-1561 rektor Akademii Krakowskiej – dedykował autor. Taki egzemplarz odebrał również starosta poznański Jan Grabkowski. Powstała ona z inicjatywy stowarzyszenia Forum Antoniego z Napachania przy wsparciu powiatu poznańskiego oraz gminy Rokietnica.

Choć pogoda bliższa była jesiennej niż letniej, stragany swojskiego jadła, barwne opowieści kulinarne, wystawa rękodzieła, folklor ludowy, propozycje konkursów i zabaw integracyjnych, a przede wszystkim gar „rokietnickiego rumpucia” – tworzą niepowtarzalny klimat rozśpiewanej, pełnej humoru i wesela biesiady, która przyciąga mieszkańców regionu.

Redaktor: Anna Jaworska
Opublikowano: 5 września 2015