Zapowiedzi
Skrzynki Pełne Smaków
W niedzielę, 17 września odbędzie się kolejne wydarzenie w Dworze Skrzynki (pl. Parkowy 1, Skrzynki, gm. Stęszew, powiat poznański). W ramach festynu pn. „Skrzynki Pełne Smaków”: m.in. pokazy tańców ludowych, warsztaty artystyczne i pokazy rzemieślnicze, wykłady o jesiennych skarbach kulinarnych, konkurs tradycyjnych przetworów oraz jarmark rękodzieła i lokalnych przysmaków.
Zabytkowy Dwór w Skrzynkach to siedziba samorządowej instytucji kultury: Instytutu Skrzynki – Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. W obiekcie, poza restauracją oraz pokojami noclegowymi, działa też Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego, nie może więc podczas pikniku zabraknąć atrakcji, które zachęcą mieszkańców regionu oraz przyjezdnych gości do poznawania elementów żywej kultury powiatu.
Restauracja Dworu Skrzynki i Kuchnia Grillowa serwować będą przysmaki kuchni wielkopolskiej, którymi co weekend goszczą odwiedzających, a sam dwór będzie można bezpłatnie zwiedzić z przewodnikiem. Na placu eventowym oraz w dworskim parku członkowie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” na stoiskach sprzedażowych oferować będą wypieki, sery, warzywa, owoce i przetwory. Nie zabraknie smakołyków od koła gospodyń wiejskich i wielkopolskich rolników. Dodatkową atrakcję stanowić będą pokaz smażenia powideł, wykład o grzybach oraz ziołach.
W programie znajdą się również warsztaty artystyczne dla najmłodszych, pokaz tańców ludowych zespołu „Poligrodzianie” oraz koncert zespołu Julia & Sweet Piano Jazz. Festyn to także świetna okazja do poznania przyrodniczych i turystycznych zasobów regionu dzięki spotkaniu z przedstawicielami Powiatu Poznańskiego, Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej, czy Wielkopolskiego Parku Narodowego. Tradycje wielkopolskiej wsi promować będzie Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
Dwór Skrzynki odwiedzi też w tym dniu wyjątkowy gość: dziennikarka kulinarna Katarzyna Bosacka, która jako juror zasiądzie w kapitule konkursu „Smaki natury w tradycyjnych przetworach 2023”, ale także spotka się ze swoimi fanami promując i podpisując swoje książki. Podczas konkursu kapituła wybierze najlepsze w Wielkopolsce przetwory z warzyw, owoców, grzybów oraz ziół i innych przysmaków. W konkursie mogą wziąć udział koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, producenci i lokale gastronomiczne z całego regionu. Honorowy Patronat nad wydarzeniem objął Starosta Poznański Jan Grabkowski.
Źródło: Instytut Skrzynki