MenuMenu główne
Powiat Poznański



Zapowiedzi

Smak owoców i warzyw…

Afisz konkursu Smak owoców i warzyw

Powiat poznański obfituje w wiele smacznych i zdrowych produktów: warzyw, owoców i przetworów od lokalnych producentów. Takich skarbów wysuszonych czy zamkniętych w słoiku (i nie tylko) nie wolno ukrywać przed światem! Zachęcamy zatem do udziału konkursie na „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Owoców i Warzyw” producentów, przetwórców, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z terenu powiatu poznańskiego.

Do 11 września można przesyłać zgłoszenia konkursowe dotyczące świeżych i suszonych owoców i warzyw, przetworów, a także potraw z ich dominującym udziałem. Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy znajdują się na stronie Szlaku kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Nadszedł wrzesień – czas jesiennych zbiorów pozyskanych dzięki żyznej i obfitej w plony wielkopolskiej ziemi. Sady pełne są rumianych jabłek, słodkich śliwek czy słonecznych moreli,. a ogrody pękatych dyń, dorodnych pomidorów czy wszelkiej maści warzyw korzeniowych. Zgodnie z tradycją wielkopolskiej wsi, czas zapełnić spiżarnie wybornymi przysmakami i zawekować zapach oraz aromat lata. Dzięki obecności w niektórych zakątkach naszego regionu starych odmianach drzew i krzewów owocowych, dla niektórych będzie to także powrót do smaków z dzieciństwa.

– Warto wspomnieć, że ta różnorodność wynika m.in. z mieszanki kultur kresów zachodnich Polski – opowiada Jan Babczyszyn, p.o. dyrektora Instytutu Skrzynki, który wraz z Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie organizuje kolejną już odsłonę konkursu na najlepszy smak, pod patronatem starosty poznańskiego Jana Grabkowskiego. Konkurs ma na celu promocję najlepszych lokalnych produktów i producentów z naszego regionu. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 12.09.2021 r. podczas imprezy plenerowej „Jesień w domu i zagrodzie. Retro show”, która odbywa się na terenie Muzeum Narodowego w Szreniawie.

Źródło: Instytut Skrzynki

grafika smak owoców i warzyw

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 1 września 2021