Zapowiedzi Wydarzenia Relacje
Smak Powiatu Poznańskiego
Już dziś, po raz drugi podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu, odbędzie się konkurs „Smak Powiatu Poznańskiego”. Konkurs realizowany jest przez Fundację Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku wspólnie z powiatem poznańskim. Jego celem jest promocja i wyróżnienie wysokiej jakości produktów spożywczych wytwarzanych na terenie gmin powiatu poznańskiego.
Obrady jury, w którym pod przewodnictwem Piotra Bikonta zasiądą dziennikarze, szefowie kuchni, przedstawiciel władz powiatu poznańskiego oraz przedstawiciel organizatora Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku odbędą się w piątek 12 sierpnia 2016 roku w hotelu Kolegiackim a uroczyste wręczenie nagród nastąpi tego samego dnia około godziny 18.00 na scenie festiwalu na poznańskim Starym Rynku. Jury przyzna nagrodę główną – statuetkę „Smak Powiatu Poznańskiego 2016”, oraz nagrody dodatkowe i wyróżnienia.
W konkursie udział mogą wziąć produkty i przetwory wytwarzane, uprawiane i/lub hodowane na terenie miast i gmin powiatu poznańskiego: mięso i przetwory mięsne, ryby i przetwory rybne, nabiał, przetwory warzywne i owocowe, napoje alkoholowe i bezalkoholowe oraz wypieki. Warunkiem koniecznym jest dostępność zgłaszanych produktów w handlu detalicznym na terenie gminy-powiatu.