MenuMenu główne
Powiat Poznański
Logo opłat urzędowych onlineLogo opłaty urzędowe online



Relacje

Smak pyry rozstrzygnięty

smak pyry konkurs

Kluski, pierogi, zupy, placki, ale też pączki, ciasteczka, sernik, pudding, a nawet lody – kapituła w regionalnym konkursie kulinarnym Smak Pyry 2024 spróbowała i oceniła 35 dań z wielkopolskim skarbem regionu w roli głównej: ziemniakiem. To już czwarta edycja wydarzenia, ale po raz pierwszy tak dużo zgłoszeń i to właśnie słodkości. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski – starosta poznański.

Jesień to czas wykopków i taką, między innymi, atrakcją Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zachęcało do aktywnego i rodzinnego spędzenia niedzieli na „Poznańskiej Pyrze”. Nie mogło zabraknąć jarmarku rękodzieła i smakołyków, występów zespołów ludowych i konkursów dla najmłodszych. Jest to jedno z cyklicznych wydarzeń na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Tradycyjnie już w pałacu na terenie Muzeum odbył się regionalny kulinarny konkurs „Smak Pyry” dla kół gospodyń wiejskich, obiektów gastronomicznych i uczniów szkół gastronomicznych. Organizatorem jest samorządowa instytucja kultury Instytutu Skrzynki, który jest również fundatorem nagród finansowych. Laureaci otrzymali także upominki od powiatu poznańskiego. Kapituła oceniła poziom konkursu jako bardzo wysoki. Grand Prix otrzymał Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu za pączki ziemniaczane. Komplet wyników i wyróżnień, a także więcej informacji na temat konkursu na stronie Smaki Powiatu Poznańskiego.

Przygotował: Instytut Skrzynki

 

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 8 października 2024