Zapowiedzi
Smak tatara – konkurs
Konkurs na najlepsze tatary tradycyjne, rybne i wegańskie
Aż 15 restauracji z Poznania, powiatu poznańskiego i Wielkopolski zmierzy się z przygotowaniem tatarów tradycyjnych – z mięsa wołowego, rybnych oraz wegańskich. Przed kapitułą konkursową nie lada zadanie – zdegustować ok. 30 przysmaków. Uczestnicy przygotowali różne wariacje tego przysmaku – wszak ogranicza nas tylko wyobraźnia!
Oceną przygotowanych dań zajmie się kapituła konkursowa w składzie:
- Marek Gąsiorowski – Prezes Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska
- Dawid Łagowski – szef kuchni
- Janusz Łakomiec – Prezes Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku
- Jacek Marcinkowski – Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy w Poznaniu
- Jakub Pindych – Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna
- Przemysław Tecław – Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysły Rolno-Spożywczego w Szreniawie
- Witold Wróbel – Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku.
Na laureatów czekają nagrody o łącznej wartości 2 000 złotych ufundowane przez sponsorów: Rzeźnictwo Zyguła Zbąszynek Sp. z o. o. Sp. K. oraz sklep Bela Mesa z Poznania:
I miejsce – voucher o wartości 400 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła, voucher o wartości 500 złotych do sklepu Bela Mesa
II miejsce – voucher o wartości 300 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła, voucher o wartości 300 złotych do sklepu Bela Mesa
III miejsce – voucher o wartości 200 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła, voucher o wartości 100 złotych do sklepu Bela Mesa.
Laureaci otrzymają także vouchery ufundowane przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie upoważniające do udziału w warsztatach z przygotowywania kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej.
Organizatorzy przewidują również dwa wyróżnienia – vouchery o wartości 100 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła oraz upominki od sklepu Bela Mesa.
Wyjątkowe tatary przygotowane przez ekipy z powiatu poznańskiego zostaną wyróżnione tytułem za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Tatara”.
Podczas wydarzenia do Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” przyjęta zostanie restauracja Stara Osada w Wiórku, współorganizator konkursu tatarowego. Nastąpi oficjalne wręczenie certyfikatu oraz tabliczki znamionowej członka szlaku, które będą eksponowane w tej restauracji. Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” to sieć rekomendowanych miejsc i wydarzeń związanych z kulturą kulinarną regionu. Te różnorodne punkty łączy zwykle jedna, najważniejsza cecha. Pasja ludzi, dzięki którym znalazły się one na tej interaktywnej mapie. Każdy z przystanków na tym szlaku jest miejscem z osobną opowieścią. Informacje o członkach szlaku znaleźć można na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl.
Konkurs realizowany jest w ramach akcji “Potrawa/-produkt miesiąca” organizowanej przez Instytut Skrzynki, gdzie w styczniu króluje wspomniany tatar, charakterystyczny dla polskiej kuchni karnawałowej. My chcemy poznać jak przygotowuje się dziś tatara w powiecie poznańskim i Wielkopolsce.
Konkurs odbywa się przy współpracy Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy, Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej oraz Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.
Akcja ma na celu promocję tradycji przygotowywania i podawania potrawy o nazwie „tatar” oraz odkrywanie dawnych receptur i nagradzanie ich twórców oraz szeroko rozumianą integrację środowiska gastronomicznego wokół Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki.
źródło: Instytutu Skrzynki