W mediach o nas
Smakowicie w Skrzynkach (19.09.2023)
Dwór w Skrzynkach to kolejne miejsce na mapie kulinarnej powiatu poznańskiego, które warto odwiedzić. Okazją do tego był też festyn pod nazwą „Skrzynki Pełne Smaków”. W niedzielę, 17 września przybyli do dworu goście mogli posłuchać wykładów o jesiennych skarbach kulinarnych, wziąć udział w jarmarku rękodzieła i lokalnych przysmaków, obejrzeć lub uczestniczyć w pokazie tańców ludowych zespołu „Poligrodzianie” czy w warsztatach artystycznych.
Restauracja Dworu Skrzynki i Kuchnia Grillowa serwowały przysmaki kuchni wielkopolskiej, można także było bezpłatnie zwiedzić z przewodnikiem odrestaurowany budynek dworu. Na placu eventowym oraz w dworskim parku członkowie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” na stoiskach sprzedażowych oferowali wypieki, sery, warzywa, owoce i przetwory. Były też smakołyki od koła gospodyń wiejskich i wielkopolskich rolników, pokaz smażenia powideł, a także wykład o grzybach i ziołach.
– Zależy nam, aby mieszkańcy mogli zobaczyć, co stworzyliśmy w Skrzynkach i jak wygląda ten obiekt po rewitalizacji. Działa tu Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Nie mogło zatem dzisiaj zabraknąć walorów smakowych. A dzisiejszy dzień pokazuje, że ludzie lubią tu przyjeżdżać. Bo to miejsce, które integruje. Do którego jest blisko, które jest pięknie, i w którym jest smacznie – mówił Jan Grabkowski, starosta poznański.
Do poznania przyrodniczych i turystycznych walorów regionu zachęcała oferta stoiska promocyjnego powiatu poznańskiego oraz Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej. Konkursy, które tam organizowano cieszyły się ogromnym zainteresowaniem gości. Podobnie było też na innych stoiskach. Tradycje związane z zasobami przyrodniczymi promował Wielkopolski Park Narodowy.
– Tak jak podczas wcześniejszych festynów w Bolechowie i Rokietnicy ogromnym powodzeniem cieszył się „Przewodnik Niedzielnego Rowerzysty”, który w tym roku zaktualizowaliśmy. Warto podkreślić, iż jedna z proponowanych w przewodniku wycieczek zachęca właśnie do odwiedzenia Dworu w Skrzynkach – podsumowała Weronika Golińska, z Wydziału Promocji i Aktywności Społecznej Starostwa Powiatowego w Poznaniu. – Jednak to nie jedyny przewodnik, mamy ich cały cykl – dodała.
Podczas festynu odbył się także konkurs „Smaki natury w tradycyjnych przetworach”, w kapitule którego zasiadła dziennikarka kulinarna Katarzyna Bosacka. Spotkała się ona również z fanami promując i podpisując swoje książki. Honorowy Patronat nad konkursem objął Starosta Poznański Jan Grabkowski.
Podczas spotkania miłośnicy muzyki mogli wsłuchać się w polskie piosenki w wykonaniu zespołu Julia & Sweet Piano Jazz. – Staramy się, aby obiekt cały czas tętnił życiem. W planach mamy spotkania z muzyką, filmem, fotografią i szeroko rozumianymi kulinariami – zachęcał Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu. – To cenny zabytek, który został uratowany dzięki staraniom Zarządu Powiatu i Rady Powiatu w Poznaniu. I do tego z pomysłem na dalszą działalność: kulturalną, kulinarną i konferencyjną – mówił Mirosław Wieloch, Wiceprzewodniczący Rady Powiatu w Poznaniu.
Serwis Samorządowy PAP