MenuMenu główne
Powiat Poznański
Czujka tlenku węglaLogo opłat urzędowych onlineLogo opłaty urzędowe online



Relacje

Smakowite dziedzictwo regionu

Uczestnicy terenowej konferencji kulinarnej

Podczas XI Konferencji Terenowej „Nie tylko poznańska pyra – osobliwości kulinarne Poznania od św. Marcina do Michelina” organizowanej przez Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej, uczestnicy poznali wielkopolskie tradycje kulinarne i smakowite dziedzictwo regionu.

W wydarzeniu wzięło udział 20 przedstawicieli branży kulinarnej, między innymi właściciele obiektów gastronomicznych, producenci żywności, lokalni działacze i organizatorzy wydarzeń kulinarnych, naukowcy i pasjonaci dobrego smaku  z całej Polski. Jednym z punktów w harmonogramie dnia spędzonego w Poznaniu było spotkanie w restauracji Hyćka na poznańskiej Śródce. Marcin Sadowski – właściciel obiektu – opowiedział o historii tego wyjątkowego miejsca i pietyzmie, z jakim przygotowywany jest syrop z tytułowej hyćki – sztandarowy produkt restauracji. Ponieważ kwiaty czarnego bzu są obfite w aromatyczny pyłek tylko przez kilka dni kwitnienia, które trwa jedynie dwa tygodnie w ciągu roku, są zbierane osobiście przez Sadowskiego i jego rodzinę w hyćkowym sadzie, by pozyskać jak największą ilość odpowiedniego materiału do dalszej produkcji. Co roku zbiera on ok. 300 kg kwiatów czarnego bzu, z których powstaje ok. 1700 l syropu. W restauracji dostępny jest nie tylko syrop, ale również wyśmienita hyćkowa lemoniada, aromatyczny ocet jako dodatek np. galartu, ale także konfitura z owoców czarnego bzu, jako dodatek do mięs. Nie mogło zabraknąć klasyków: gorącego żuru, pasztetu z dzika, śledzi w śmietanie, czy sera smażonego.

W takcie wydarzenia Przemysław Tecław z Muzeum Gospodarki Mięsnej w Sielinku zaprezentował jak przygotowuje się kiełbasę białą parzoną wielkopolską na podstawie tradycyjnej receptury. Pokaz zwieńczyła degustacja.

W wielkanocne klimaty wprowadziła uczestników Liliana Kubiak z Instytutu Skrzynki opowiadając o Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”, którego Instytut jest operatorem. Bohaterem była drożdżowa baba z rodzynkami. To właśnie członek szlaku, Piekarnia Natura z Kobylnicy (gm. Swarzędz) słynie z filozofii przygotowywania wypieków z naturalnych składników, bez sztucznych dodatków. W Poznaniu i powiecie poznańskim jest już ponad 20 punktów tej sieci, gdzie można kupić świeże pieczywo i pyszne słodkie wypieki. Zaproszeni goście mieli możliwość organoleptycznie zapoznać się ze smakowitą wielkanocną tradycją wypiekania bab drożdżowych z rodzynkami z oferty piekarni Natura, którą polecamy nie tylko od święta.

Przygotował: Instytut Skrzynki

Redaktor: Maciej Pawlik
Opublikowano: 18 marca 2024